Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη Βρετανίδα Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης - 10/02/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη Βρετανίδα Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης κα Caroline Flint, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ευκαιρία που είχε να υποδεχθεί την κα Flint, η οποία έχει και την ευθύνη παρακολούθησης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι, όπως πάντα, είχαν μια πολύ ανοικτή, φιλική και εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν ακροθιγώς την παρούσα φάση του Κυπριακού, ένα θέμα για το οποίο η κα Flint θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σε λεπτομέρεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν, επίσης, το Μεσανατολικό και την κρίση στη Γάζα, το θέμα της ενεργειακής και της οικονομικής κρίσης και τα ευρωτουρκικά ζητήματα για τα οποία, όπως είπε, και οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και που το 2009 βρίσκονται σε ένα σημαντικό χρονικό σημείο.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι προχωρεί, υπάρχει ήδη συνεργασία σε εξειδικευμένα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και αστυνομίας ενώ, παράλληλα, συζητούνται θέματα όπως το περιβάλλον και η παράνομη μετανάστευση. Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο μάς δίνει δυνατότητες συνεργασίας και στο πολιτικό επίπεδο και καλύτερου συντονισμού σε ευρωπαϊκά ζητήματα και συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε άλλη μια φορά τη χαρά του για τη συνάντηση και σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή.

Από πλευράς της, η κα Flint χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ χρήσιμη, προσθέτοντας ότι συζήτησαν την πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας. Αναφερόμενη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι γνωρίζει πως δεν είναι εύκολη, αλλά δήλωσε την ετοιμότητα της χώρας της να τη στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί.

Σε σχέση με την οικονομία, η Βρετανίδα Υφυπουργός είπε ότι διαφαίνεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη ισχυρών οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των G20. Αναφορικά με την κρίση στη Γάζα, είπε ότι με τον κ. Κυπριανού συζήτησαν τη σημασία που έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει ρόλο στην κατάπαυση του πυρός και στη διασφάλιση ότι μέσω των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέσει και έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρξει αποτέλεσμα, ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, η κα Flint σημείωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του 2009. Είπε, τέλος, ότι προσβλέπει στην επόμενη επίσκεψη της στην Κύπρο και στη συνέχιση των καλών διμερών σχέσεων στο τρέχον έτος.

Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του πλοίου Monchegorsk, ο κ. Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε την κα Flint για το πού βρισκόμαστε σήμερα με αυτό το θέμα, ενώ εκείνη από πλευράς της εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανικής Κυβέρνησης να βοηθήσει την Κύπρο, αν χρειαστεί. Αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε όταν ολοκληρωθεί η μελέτη του φορτίου, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Διευκρίνισε δε πως εάν αποκλειστεί η πιθανότητα αποθήκευσης του φορτίου στην Κύπρο, τότε «θα στραφούμε σε φίλους και θα δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν». Ωστόσο, κατέληξε, αυτή η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Επ’ αυτού, η κα Flint αναγνώρισε τη δυσκολία χειρισμού της κατάστασης και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας της να παρέχει στην Κύπρο κάθε δυνατή βοήθεια. Πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων που διενεργούν οι κυπριακές αρχές, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και άλλες χώρες, θα θέλουν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο το φορτίο αυτό να μεταφερθεί στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, η κα Flint είπε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες. «Απλώς θέλουμε να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Δεν νομίζω το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μόνο του. Θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι φίλοι της Κύπρου που θέλουν να βοηθήσουν», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει πιο ενεργά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η Βρετανίδα Υφυπουργός είπε ότι η χώρα της προτίθεται να στηρίξει τις προσπάθειες με όποιο τρόπο μπορεί και πρόσθεσε πως η στήριξη των συνομιλιών είναι ένα σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο μπορεί να δείξει τι μπορεί να κάνει. Εξέφρασε δε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ συναντώνται σε τακτική βάση, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε αυτή τη δυναμική για να προχωρήσουμε. Τόνισε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί και πως αυτή είναι μια σημαντική προσφορά που πρέπει να επιβεβαιώνεται διαρκώς.

Η κα Flint πρόσθεσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει τις προσπάθειες μέσω δικοινοτικών δραστηριοτήτων και με την προώθηση της σημασίας εξεύρεσης λύσης, ενώ θα ήθελε να βοηθήσει και με άλλους τρόπους στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, εφόσον τους ζητηθεί. Υπογράμμισε δε ότι πέραν από τα οφέλη και τις ευκαιρίες για τους ίδιους τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, η επίλυση του Κυπριακού θα είναι εξαιρετικά επωφελής και για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της, με την έννοια της επικράτησης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή καθώς και της αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η μετανάστευση. Καταλήγοντας, είπε ότι, ενώ αναγνωρίζει πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία, αυτό που βλέπει είναι τακτικές συνομιλίες, τακτικές συζητήσεις και δύο άνδρες που πιστεύει ότι ειλικρινά θέλουν να βρουν ένα τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

Σε ερώτηση σχετικά με την εισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου ύψους 50.000 ευρώ για την αποναρκοθέτηση στην Κύπρο, η κα Flint είπε ότι μπορεί το ποσόν να μην φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά μερικές φορές ακόμη και μια μικρή κίνηση βοηθά. Πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ, όπου την ενημέρωσαν ότι αν δεν ερχόταν αυτό το ποσό, η επιχείρηση θα τερματιζόταν πριν από μια βδομάδα. Είπε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το θαυμάσιο έργο που επιτελούν στο Κέντρο και το οποίο είναι εξαιρετικά επωφελές για όλους. Επ’ αυτού, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιχορηγήσει το Κέντρο Αποναρκοθέτησης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:06 PM