Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Πολιτική λύση στο Ουκρανικό πρόκρινε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Βρυξέλλες - 17/03/2014


Η κρίση στην Ουκρανία κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού τάχθηκε υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης, ακολουθώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση και μακριά από συναισθηματισμούς. Υποστήριξε, επίσης, την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι τώρα οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή της κλιμάκωσης της κρίσης στις περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά ενεργειών και προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης του Κιέβου. Η ουκρανική Κυβέρνηση οφείλει, υπογράμμισε, να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων καλής θέλησης προς το ρωσόφωνο πληθυσμό της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των γλωσσικών του δικαιωμάτων, καθώς και να αντιμετωπίσει σθεναρά τα εξτρεμιστικά, ναζιστικά στοιχεία και την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους. Σύστασή μας προς την Ουκρανία, συνέχισε, είναι όπως, παράλληλα με την οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα προβεί σε ευρείες μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς. Το εν λόγω στοιχείο, τόνισε, είναι καθοριστικό προκειμένου να υπάρξει στήριξη από τον ουκρανικό λαό στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική περισυλλογή.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος, για σκοπούς επίτευξης ομοφωνίας, αποδέχεται τον προτεινόμενο κατάλογο μέτρων. Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου οι οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών είναι αλληλοεξαρτώμενες και οι σχέσεις όλων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι πολύ ανεπτυγμένες. Τασσόμαστε εναντίον σε μέτρα τα οποία στην πραγματικότητα θα είναι τιμωρητικά για εμάς και τις οικονομίες μας, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενα νέα μέτρα, ο κ. Κασουλίδης προειδοποίησε ότι αυτά δεν μπορεί να φθάνουν στο σημείο που να πλήττουν καίρια τις οικονομίες κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων, όπως η Κύπρος, βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης. Υπογράμμισε δε ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα θέσει θέμα οικονομικών αντισταθμιστικών μέτρων για να είναι η Κύπρος σε θέση να συμφωνήσει.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία.

(ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΒΑ)Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:49:30 PM