Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες - 28/01/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συμμετοχή του στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε, προχθές, στις Βρυξέλλες.


Σε ό,τι αφορά στο ένα εκ των δύο βασικών θεμάτων που απασχόλησαν το Συμβούλιο, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι την περασμένη Κυριακή οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Νορβηγίας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο καθαρά μηνύματα βγαίνουν από το Συμβούλιο, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου προς την αιγυπτιακή πρωτοβουλία τόσο για εκτόνωση της κατάστασης και επίλυση του προβλήματος όσο και για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση που είναι ένας βασικός παράγοντας για την ομαλοποίηση της κατάστασης, είπε ο κ. Κυπριανού. Το δεύτερο που αποτελεί προτεραιότητα, πρόσθεσε, είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η δυνατότητα ανοικοδόμησης της Γάζας, ο τερματισμός του αποκλεισμού και το άνοιγμα των διόδων. Και εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διαδραματίσει ένα πρωταρχικό ρόλο, σημείωσε.

Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το Συμβούλιο, ανέφερε ο κ. Υπουργός, ήταν το θέμα της ενέργειας, στο πλαίσιο της κρίσης που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την παροχή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ενεργειακή ασφάλεια. Εδώ διάφορες χώρες εντάσσουν το θέμα εναλλακτικών οδών, αγωγών από άλλες χώρες που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε ο κ. Κυπριανού. Τόνισε, δε, ότι η θέση μας είναι σαφής, ότι πρέπει η επιλογή αυτών των νέων εταίρων ή των χωρών που θα φιλοξενούν αγωγούς να γίνει προσεκτικά, διότι ήδη είδαμε απόπειρες εκμετάλλευσης τέτοιας δυνατότητας ή πιθανότητας, ακόμη και για πολιτικά οφέλη που δεν σχετίζονται με το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, δεν πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να θέσει ξανά τον εαυτό της όμηρο άλλων χωρών που θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητά τους να φιλοξενούν αγωγούς. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν τα κράτη μέλη τα οποία προχωρούν σε έρευνες για εκμετάλλευση δικών τους πόρων, διότι ακριβώς οι πόροι ενέργειας κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν, ταυτόχρονα, πόρους της Ένωσης και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το να έχει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους και να μη βασίζεται πάντα σε τρίτους.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση κ. Οlli Rehn. Όπως είπε, πρόκειται για μια εκ των τακτικών επαφών που έχουν χωρίς ημερήσια διάταξη, κατά τις οποίες τους δίδεται η δυνατότητα να συζητούν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κ. Rehn. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού και τα ευρωτουρκικά, ενώ συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση στην επίσκεψη του Επιτρόπου στην Κύπρο στις 12-13 Φεβρουαρίου, είπε ο κ. Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για τον αγωγό Ναμπούκο και το κεφάλαιο "Ενέργεια" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο κ. Κυπριανού είπε: «Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν πρόβλημα στην αξιοπιστία της Τουρκίας ως ενός εταίρου που θα επιλύσει και θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο. Ωστόσο, στη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο Υπουργών, οι Υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν, γενικά, στην επιλογή εναλλακτικών πηγών και μάλιστα όχι μόνο από Ανατολή προς Δύση, αλλά και από Νότο προς Βορρά και Βορρά προς Νότο. Άρα είναι όλα στο τραπέζι. Δεν έγινε ειδική αναφορά στην Τουρκία».

Ερωτηθείς αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Είναι δεδομένο ότι και εμείς στηρίζουμε την πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εκπτώσεις, νοουμένου ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις όπως όλα τα υποψήφια κράτη μέλη και όλα όσα έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι, βεβαίως, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου που είναι υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόκειται για διμερείς υποχρεώσεις μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου. Είναι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν σε ένα κράτος μέλος».

Τέλος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην πρώτη, μετά από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνάντηση των Πρέσβεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για το 2009, ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κύπρο και θέματα γενικότερου συντονισμού. Ο κ. Κυπριανού τόνισε τη χρησιμότητα της εν λόγω συνάντησης, προσθέτοντας ότι είναι ένας θεσμός που το Υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να συνεχίσει και να επεκτείνει σε άλλες ομάδες Πρεσβειών μας που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:28 PM