Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας - 25/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Aramis Fuente Hernandez.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Fuente Hernandez ανέφερε ότι ο διορισμός του ως Πρέσβη στην Κύπρο αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία και μεγάλη ευθύνη που τον δεσμεύει ακόμη περισσότερο, όχι μόνο λόγω της σημασίας αυτής της χώρας και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει σε διεθνές επίπεδο, αλλά πάνω απ’ όλα λόγω των στενών και ισχυρών δεσμών φιλίας, σεβασμού, αμοιβαίας στήριξης και αλληλεγγύης στους αγώνες των δύο λαών. Αυτό, συνέχισε, χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας για πάνω από 50 χρόνια, από τον Νοέμβριο του 1960, όταν οι δύο κυρίαρχες χώρες αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις. Αναμφίβολα η ενδυνάμωση αυτών των δεσμών όπως και οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας θα καθοδηγούν και θα ενισχύουν το έργο μου ως Πρέσβη στην Κύπρο.

Ο νέος Πρέσβης της Κούβας συνέχισε λέγοντας ότι η μακρά και πλούσια ιστορία αυτού του νησιού, το οποίο κατέχει μια στρατηγική θέση στη Μεσόγειο όπως η μικρή Κούβα κατέχει στην Καραϊβική, υπόκειται σε συγκρούσεις και συμφέροντα ξένων δυνάμεων εδώ και εκατοντάδες χρόνια και στην περίπτωση της Κύπρου χιλιάδες χρόνια. Ακόμη και σήμερα, είπε, αυτές οι δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να θέσουν τα εδάφη μας υπό την κυριαρχία και τον έλεγχό τους, ενώ τόνισε ότι αυτά είναι ποταπά γεγονότα που ωστόσο κατέδειξαν τις πολιτικές και πατριωτικές ρίζες των λαών μας και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας τους έχοντας ως συνέπεια πολλαπλές επιθέσεις, κατοχές και πολέμους που προκάλεσαν αμέτρητα κακά στον πληθυσμό, στην πολιτιστική κληρονομιά και οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας.

Αναφερόμενος στα κοινά χαρακτηριστικά Κύπρου και Κούβας ο κ. Πρέσβης είπε ότι αποτελεί αξιοσημείωτη ιστορική σύμπτωση, η οποία υπερβαίνει τις διαφορές του χρόνου και της γεωγραφίας, το γεγονός ότι είναι και οι δύο μικρές χώρες, μαχητικές μεν αλλά που αγαπούν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Είμαστε και οι δύο θύματα, υπογράμμισε, σε διαφορετικά πλάτη και γεωγραφικές συνθήκες, μεγάλων δυνάμεων που στόχο έχουν την επιβολή αποικιακών και κυριαρχικών καθεστώτων, αγνοώντας και περιφρονώντας την επιθυμία των λαών για ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Οι λαοί μας, πρόσθεσε, αποτελούν παραδείγματα του κοινού αγώνα για την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ενωμένου κόσμου και ως μέλη της Κινήματος των Αδεσμεύτων σύμφωνα με τα διδάγματα και τις αρχές του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η Κούβα, υπογράμμισε ο νέος Πρέσβης, υποστήριξε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά, ως ζήτημα αρχής, το δικαίωμα του κυπριακού λαού να έχει ένα κράτος που προωθεί τις αξίες της συμβίωσης και της ολοκλήρωσης και να εργάζεται για την επίτευξη ενός ειρηνικού μέλλοντος, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, και με αυστηρή προσήλωση στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία. Επανέλαβε, επίσης, την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αλληλεγγύη της Κούβας προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Ο κ. Fuente Hernandez αναφέρθηκε, επίσης, στην ίδρυση πριν από περίπου ένα χρόνο της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ηπείρου. Η υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, χωρίς την παρουσία ξένων δυνάμεων, αποτελεί την πρόκληση που βρίσκεται ενώπιον αυτού του δυναμικού και καινοτόμου θεσμού.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κούβα τον Σεπτέμβριο του 2009, ο κ. Fuente Hernandez είπε ότι αυτή άφησε βαθιές και ανεξίτηλες αναμνήσεις στο μυαλό των Αρχών και του κουβανικού λαού και αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία και για τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τον Πρόεδρο Raul Castro Ruz να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για το καλό επίπεδο των σχέσεων, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωσή του, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Στην Κούβα, συνέχισε ο κ. Πρέσβης, σας θυμόμαστε με μεγάλο θαυμασμό για τη σαφήνεια και την τόλμη των προσεγγίσεων σας και με αγάπη για τη θέρμη και την ειλικρίνεια με την οποία εκφράσατε την αλληλεγγύη σας για τη χώρα μας όπως και για την απόρριψη εκ μέρους σας του χρηματοοικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ εδώ και 50 και πλέον χρόνια στον λαό μας και που ενισχύεται συστηματικά από τις έντεκα Κυβερνήσεις της χώρας αυτής, της οποίας οι πολιτικές απέτυχαν στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την επανάσταση και να γονατίσουν τον κουβανικό λαό μέσω της πείνας και της αρρώστιας.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσβλέπουν στη στενή συνεργασία μαζί του και ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για να του προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Προσωπικά, ανέφερε, προσβλέπω στη στενή συνεργασία μας για την ενίσχυση των εξαίρετων σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες μας. Η Κύπρος και η Κούβα, πρόσθεσε, μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, καθώς η Κούβα υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι χώρες μας μπορούν να κτίσουν σε αυτή τη βαθιά εδραιωμένη ιστορία και κοινούς αγώνες προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και της εκπαίδευσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Και πρόσθεσε: «Οι υποτροφίες που προσφέρονται από το Δασικό Κολέγιο Κύπρου και το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου σε Κουβανούς υπηκόους αποτελούν σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, το άνοιγμα Πρεσβείας της Κύπρου στην Αβάνα το 2009 υπογραμμίζει τον ζήλο μας να επεκτείνουμε, να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία».

Η Κύπρος, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Κούβας, και μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στηρίζει σταθερά το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Η Κύπρος υποστηρίζει επίσης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την υπογραφή νέας διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Κούβας και είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις σχετικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές αρχίσουν να διεξάγονται.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε, η Κύπρος είναι πρόθυμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας. Η συμμετοχή μας στη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ – CELAC στο Σαντιάγο της Χιλής, τόνισε ο κ. Πρόεδρος, αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών μας για διεύρυνση αυτών των σχέσεων, ενώ ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τον σκοπό αυτό θα είναι η έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Κεντρικής Αμερικής.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε, τέλος, τον νέο Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο και διαβίβασε προς τον Πρόεδρο Raul Castro Ruz, και τον φίλο λαό της Κούβας τους θερμότερους χαιρετισμούς του και ένα μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:50:26 PM