Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Παρουσιάστηκε ο Χρυσός Χορηγός της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η παρουσίαση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου ως Χρυσού Χορηγού της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και του Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Συμεών Μάτση.


Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα για το ενδιαφέρον που επέδειξε και για τη δωρεά συνολικής αξίας πέρας των €108.000. «Η προσφορά των δώρων αυτών, συνάδει με το πνεύμα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, και αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και φυσικό πλούτο της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στρατηγική, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αυτή επιφέρει πολλαπλά οφέλη και εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και καταδεικνύει ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται εποικοδομητικά, προς όφελος της ανάπτυξης και της δημιουργίας προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Συμεών Μάτσης αναφέρθηκε στην επιλογή του Ιδρύματος να προσφέρει χάρτες ως δώρα για τους προσκεκλημένους της Προεδρίας. «Η χαρτογράφηση της Κύπρου είναι από μόνη της μεγάλο θέμα στον χώρο της ευρωπαϊκής ιστορίας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ο πρώτος χάρτης της Κύπρου κυκλοφόρησε το 1562 στην Ρώμη από τον Ferrandus Bertelli. Εξήρε δε τη σημασία της Κύπρου στις ναυτικές και όχι μόνο πορείες των άλλων ευρωπαϊκών λαών, γεγονός που απεικονίζεται από στους χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν από τους ταξιδιώτες του 16ου και 17ου αιώνα.

Η δωρεά του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου αποτελείται από:

  • 1.500 βιβλία στην αγγλική γλώσσα από την εκδοτική σειρά του Ιδρύματος για χρήση ως δώρων ή για άλλους σκοπούς,
  • Σειρά 32 βιβλίων από την εκδοτική σειρά του Ιδρύματος για τη βιβλιοθήκη του Υπουργείου Εξωτερικών,
  • 24 χάρτες σε κορνίζες για τη διακόσμηση του Υπουργείου Εξωτερικών,
  • 1.500 χάρτες σε κορνίζα για τους προσκεκλημένους ξένους διπλωμάτες της Προεδρίας, και
  • Σειρά 16 βιβλίων από την εκδοτική σειρά του Πολιτιστικού για την αθλοθέτηση του Μαθητικού Διαγωνισμού για το λογότυπο της Προεδρίας.

Η επίσημη ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016, στο Στρασβούργο. Η Προεδρία θα έχει διάρκεια έξι μηνών από τις 22 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τις 19 Μαΐου 2017, και κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων και συναντήσεων σε Λευκωσία, Στρασβούργο και Νέα Υόρκη, και αναμένεται να φιλοξενηθούν περίπου 1.500 ξένοι σύνεδροι.

Πρόκειται για την 5η φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπό το σύνθημα «Ενίσχυση της Δημοκρατικής Ασφάλειας στην Ευρώπη», η Κυπριακή Προεδρία έθεσε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση, την αγωγή δημοκρατικού πολίτη και την υπεροχή του κράτους δικαίου. Παράλληλα, θα εξεταστούν η κατάσταση στην Τουρκία και η εφαρμογή του κράτους δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η κατάσταση σε Ουκρανία και Γεωργία. Τους Υπουργούς Εξωτερικών θα απασχολήσουν, ακόμα, τα φαινόμενα του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του εξτρεμισμού.


Τελευταία Ενημέρωση στις: 18/11/2016 01:43:06 PM