Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 23/02/2009


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου. Τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μεταξύ 19-20 Μαρτίου 2009, το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Ανατολική Εταιρική Σχέση, καθώς και η κατάσταση στο Αφγανιστάν και τα Δυτικά Βαλκάνια.


Στο πλαίσιο συζήτησης για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής για έργα στον τομέα της ενέργειας και της αγροτικής ανάπτυξης, ο κ. Αιμιλίου σημείωσε ότι η Κύπρος, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας του εν λόγω Σχεδίου, αντιμετωπίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εποικοδομητικό πνεύμα. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η αναθεωρημένη πρόταση της Επιτροπής, και ειδικά τα προτεινόμενα έργα στον τομέα της ενέργειας, δεν πληρούν στο βαθμό που θα έπρεπε, τα αναγκαία κριτήρια της γεωγραφικής ισορροπίας, αλλά ούτε και της ετοιμότητας και της ουσιαστικής συνεισφοράς στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Θεωρούμε, υπογράμμισε, ότι οι προτεινόμενες πιστώσεις των 10 εκ. ευρώ για την Κύπρο είναι ανεπαρκείς εφόσον το προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό ανέρχεται σε 750 εκ. ευρώ. Δηλαδή, η προτεινόμενη κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται μόλις στο 1.3% του συνολικού κόστους του έργου αυτού, το οποίο είναι ήδη έτοιμο προς υλοποίηση, κατέληξε ο κ. Αιμιλίου.

Σε ότι αφορά στην αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Αιμιλίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για τροποποίηση της κλείδας κατανομής, τονίζοντας ότι η αύξηση των πιστώσεων για την αγροτική ανάπτυξη είναι επιτακτική ανάγκη για την Κύπρο. Λόγω του κλίματος και της γεωγραφικής της θέσης, υπογράμμισε, η Κύπρος πλήττεται άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές με παρατεταμένη λειψυδρία, η οποία επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Ο κ. Αιμιλίου πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι η Κύπρος επιθυμεί, επίσης, ευελιξία στο διαχωρισμό των πιστώσεων ανάμεσα στη διεύρυνση του ευρυζωνικού διαδικτύου και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η κατανομή των εν λόγω πόρων θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κρατών μελών, να είναι δίκαιη και να βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια.

Στη διάρκεια του Συμβουλίου διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, θέμα που θα απασχολήσει και τις εργασίες του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε παρέμβασή του, ο κ. Αιμιλίου ανέφερε ότι στις συζητήσεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική διάσταση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, καθώς και στις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στη διάρκεια γεύματος εργασίας διεξήχθη συζήτηση για την Ανατολική Εταιρική Σχέση και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε παρέμβασή του, ο κ. Αιμιλίου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με τη Σερβία, έτσι ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:47 PM