Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας - 08/09/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία.


Ακολούθως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε «το φίλο και συνάδελφο Δημήτρη Δρούτσα στην Κύπρο υπό τη νέα του ιδιότητα» και τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού Εξωτερικών. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια στενή συνεργασία, όπως και προηγουμένως.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα και τιμητικό για εμάς το γεγονός ότι πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη με τη νέα του ιδιότητα στην Κύπρο. Νομίζω ότι στέλνει και τα σωστά μηνύματα, αλλά και σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική περίοδο που βρισκόμαστε σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τους συμβολισμούς, να μπούμε και στην ουσία. Όπως ξέρετε, με την Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση διατηρούμε πολύ στενή συνεργασία, πολύ τακτικές επαφές. Οι συναντήσεις μας, αλλά και η τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Δημήτρη τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συχνότατες και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συντονιστούμε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι, πρώτα από όλα, στην ημερήσια διάταξη βρισκόταν το Κυπριακό, η παρούσα φάση των συνομιλιών και ειδικότερα το θέμα του περιουσιακού. Υπενθύμισε ότι «η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνημένης λύσης, μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Εμείς θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό μέσα από τις συνομιλίες, αλλά πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι ένας απλός θεατής, ένας απλός παρατηρητής στα ζητήματα του Κυπριακού, αλλά είναι ο δημιουργός του προβλήματος και οφείλει να συμβάλει στη λύση του. Ιδιαίτερα στα ζητήματα που συζητάμε σήμερα, το περιουσιακό, το εδαφικό, το θέμα των εποίκων, που περιμένουμε να συζητηθούν –αυτή είναι και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας- αλλά και το θέμα της ασφάλειας στο οποίο, βεβαίως, έχει καθοριστικό ρόλο και λόγο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι προέβησαν σε ανασκόπηση του θέματος της περαιτέρω προώθησης, από κοινού, του τρίπτυχου προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η πρόταση για ταυτόχρονη συζήτηση των τριών κεφαλαίων του Κυπριακού (περιουσιακό, κεφάλαιο εδαφικών αναπροσαρμογών και κεφάλαιο μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου) είναι ουσιαστική, εποικοδομητική και θα συμβάλει στην επίσπευση των συνομιλιών, στο να είναι πιο αποδοτική ουσιαστικά η διαδικασία, ενώ η πρόταση για την Αμμόχωστο θα συμβάλει τόσο στη δημιουργία καλού κλίματος όσο σε όλες τις άλλες παραμέτρους, τόνισε ο Κύπριος Υπουργός.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι Κύπρος και Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά όχι χωρίς να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις της. «Πέρα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά ζητήματα, εμάς μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο η επίλυση του Κυπριακού όσο και τα ζητήματα που καταγράφονται στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2005, αλλά και στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του 2005 στο οποίο συμφώνησε και αποδέχθηκε η Τουρκία. Επομένως, υπενθυμίζουμε ότι η μή συμμόρφωση σε αυτές τις υποχρεώσεις, όπως έχει διαφανεί εκ των πραγμάτων, όχι μόνο επηρεάζει τον τελικό στόχο της ένταξης, αλλά και την ίδια την ενταξιακή διαδικασία», επισήμανε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν και σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως το Μεσανατολικό, για το οποίο Κύπρος και Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιθυμία να πετύχει η νέα προσπάθεια με την πρόσφατη έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. «Συζητήσαμε, επίσης, την πρωτοβουλία Ελλάδας και Κύπρου για την παροχή βοήθειας διά θαλάσσης προς τη Γάζα. Είναι κάτι που συζητάμε με τις εμπλεκόμενες χώρες, τους παράγοντες της περιοχής και, όπως ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα από τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, είναι στο τραπέζι, το αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε, για άλλη μια φορά, τον κ. Δρούτσα, τον κ. Πρωθυπουργό, την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και όλο τον πολιτικό κόσμο και το λαό της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε αυτή τη στιγμή και να είμαστε σε θέση να αντιστεκόμαστε χωρίς τη συμπαράσταση και βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τόσο η συμβολή της στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο και η στήριξή της είναι καθοριστική, ενώ ο αγώνας μας για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, αν δεν είχε τη συμπαράσταση της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να έχει και προοπτική».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για το θερμό καλωσόρισμα και τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Πραγματοποιώ σήμερα την πρώτη μου επίσκεψη με τη νέα μου ιδιότητα ως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και βρίσκομαι εδώ μια ημέρα αμέσως μετά την ορκωμοσία μου, διότι επιθυμώ να μεταφέρω ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον κυπριακό ελληνισμό, αλλά και προς κάθε τρίτο: ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό παραμένει άμεση προτεραιότητα, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας της εξωτερικής πολιτικής, είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί και παραμένει σε αυτή τη θέση. Θα ήθελα να τονίσω, για άλλη μια φορά, και το μήνυμα αυτής της επίσκεψης να είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντα σταθερά στο πλευρό της Κύπρου, του κυπριακού λαού, στον αγώνα για μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρο».

Ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι έχει τονιστεί επανειλημμένως από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και από τον ίδιο –όπως και κατά την τελευταία συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο Χριστόφια στην Κύπρο- ότι «η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά τις σημαντικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, χωρίς πιέσεις –πολλές φορές παράλογες πιέσεις- στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, βεβαίως στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως και το πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια το οποίο επιτρέπει την επίτευξη ταχείας προόδου στο Κυπριακό. Έχουμε εκφράσει αυτή τη στήριξη και την επαναλαμβάνω σήμερα με όλους τους τόνους».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, είπε ότι είχαν μια «πολύ καλή και διεξοδική συζήτηση για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων που ξανάρχισαν, καθώς και για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όλοι σας γνωρίζετε ότι έχουμε αναπτύξει, πέρα από μια προσωπική φιλία, η οποία νομίζω είναι πολύ σημαντική, μια στενή συνεργασία, ένα απόλυτο συντονισμό των θέσεών μας. Αυτό το έχουμε αποδείξει και εμπράκτως τους τελευταίους μήνες. Να σε διαβεβαιώσω, Μάρκο, ότι αυτή η στενή συνεργασία, αυτός ο συντονισμός των θέσεών μας θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και ακόμη παραπάνω».

Ο κ. Δρούτσας είπε ότι συμφωνήσαν ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, η Άγκυρα θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. «Και όταν μιλάω για πρόοδο στις συνομιλίες, εννοώ σωστή, πραγματική, ουσιαστική πρόοδο και όχι μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα. Άλλωστε, γνωρίζει και η ίδια η Άγκυρα πολύ καλά ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος της ιδίας, αφού θα βελτιωθούν αφενός οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και, βεβαίως, θα διευκολυνθεί σημαντικά η ενταξιακή της πορεία, την οποία - επαναλαμβάνω - πιστεύουμε και στηρίζουμε, αλλά υπό τον αυτονόητο όρο, υπό τις αυτονόητες προϋποθέσεις ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναντι όλων των κρατών μελών της ξεχωριστά. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βεβαίως περνάει από τη λύση του Κυπριακού. Αυτό είναι σαφές και είναι αυτονόητο για εμάς», υπογράμμισε.

«Ξεκινάει μια περίοδος σημαντική και σίγουρα όχι εύκολη για το κυπριακό πρόβλημα και γι αυτό προέχει να είμαστε πρώτα από όλα ενωμένοι, να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Για άλλη μια φορά, να διαβεβαιώσω τον Μάρκο ότι και εγώ προσωπικά, αλλά και όλοι οι συνεργάτες μου και όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας θα είμαστε, όπως πάντα, σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να συνδράμουμε, όποτε αυτό χρειαστεί»,σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια είναι ρεαλιστικές και ότι μπορούν να δώσουν λύση και επί της ουσίας στο Κυπριακό και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια και τόνισε ότι είναι «προτάσεις ουσίας, προτάσεις που δείχνουν στην κατεύθυνση που επιθυμούμε και δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά προτάσεις που πραγματικά μπορούν άμεσα να φέρουν τις διαπραγματεύσεις σε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι όλοι μας οι εταίροι έχουν καταλάβει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για άλλη μια φορά, έχει δείξει ότι είναι αυτός που δίνει την πραγματική δυναμική και συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις».

Επ’ αυτού, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι «οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όντως ρεαλιστικές, βοηθούν και στην ουσία των συνομιλιών και στην επίσπευσή τους, ενώ η πρόταση για την Αμμόχωστο έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο γιατί είναι υλοποίηση υποχρεώσεων έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και ανθρωπιστικό θέμα, αλλά και γιατί θα βοηθήσει τις ίδιες τις συνομιλίες, δίνοντας μια νέα ώθηση και δημιουργώντας ένα καλό κλίμα, και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του το αντιλαμβάνονται αυτό και βλέπουν ότι υπάρχει μια προοπτική, αλλά θέλει υπομονή. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία τις έχει απορρίψει στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν, οι περιστάσεις ήταν άλλες τότε και άλλες τώρα», κατέληξε.

Ερωτηθείς τί βήματα περιμένει από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών μετά το δημοψήφισμα στη χώρα, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «είναι πολύ καλά τα λόγια που ακούμε πολλές φορές από την τουρκική πολιτική ηγεσία, την έκφραση βούλησης και επιθυμίας να συμβάλει η Τουρκία σε μια ταχεία εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό – μάλιστα υπάρχουν πού και πού δηλώσεις για χρονοδιαγράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Βεβαίως, θα θέλαμε να το δούμε και εμείς αυτό, αλλά έχω τονίσει πολλές φορές ότι έχει έρθει η ώρα και για την Άγκυρα από τα λόγια να πάει στις πράξεις, να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία, εάν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς βεβαίως θα τα χειροκροτήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι δύο Κυβερνήσεις θα αρχίσουν να μελετούν επιλογές αντίδρασης για την επόμενη μέρα στην περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «όλοι μας οφείλουμε, πρώτα από όλα, να επιστήσουμε την προσοχή μας και να συγκεντρωθούμε πάνω στις προσπάθειες που γίνονται στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού». Και συνέχισε: «Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να κοιτάζουμε άλλα σενάρια, νομίζω βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση στις συνομιλίες, πάνω σε αυτό θα συγκεντρωθούμε και να μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι Ελλάδα και Κύπρος από κοινού όποτε και εάν χρειαστεί, θα εκπονήσουμε και μια νέα στρατηγική, θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση, οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας. Αλλά, νομίζω ότι όλοι μας οφείλουμε πάνω σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται σήμερα, να δώσουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και αυτό είναι που θέλουμε να δούμε: μια επίλυση του Κυπριακού σε αυτό το πλαίσιο το γνωστό που καλύπτει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας».

Ερωτηθείς πόσο καθοριστικός παράγοντας είναι για τον ίδιο το θέμα της ενότητας, ο κ. Δρούτσας κατέληξε λέγοντας ότι με την επίσκεψή του στην Κύπρο επιθυμεί να μεταφέρει και αυτό το μήνυμα ενότητας και να τονίσει την ανάγκη ενότητας όλων μας μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:22 PM