Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο - 21/04/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού παρέστη σήμερα σε κοινή συνεδρία που πραγματοποίησαν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα την πρόταση για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είχε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και πρόσθεσε: «Όπως ξέρετε, για μας το θέμα αυτού του κανονισμού είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα και απαιτείται συντονισμός σε όλα τα επίπεδα. Ήδη υπήρξαν δύο χωριστές συναντήσεις με τους Ευρωβουλευτές και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η σημερινή συνάντηση βοηθάει και συμπληρώνει αυτή την προσπάθεια συντονισμού και κοινών ενεργειών».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του δόθηκε η ευκαιρία να δώσει στα μέλη των Επιτροπών τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά την προώθηση του κανονισμού αλλά και τη λανθασμένη, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, αντίληψη που έχει διαμορφωθεί για τα δεδομένα. Για ορισμένα ζητήματα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά αυτό είναι αποδεκτό στο πλαίσιο της δημοκρατίας, είπε. Τόνισε, ωστόσο, ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όλοι μαζί, κόμματα, Κυβέρνηση αλλά και τα θεσμικά όργανα της Βουλής θα συνεργαστούμε για την αποτροπή αυτής της πολύ αρνητικής εξέλιξης και θα κινηθούμε σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της ΕΕ».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι αυτός ο κανονισμός έχει λανθασμένη νομική βάση και ότι η πολιτική βάση, στην οποία στηρίχτηκε, δηλαδή τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2004, δεν δικαιολογούν ένα διχαστικό κανονισμό, αφού εκεί εξουσιοδοτούν την Επιτροπή να φέρει προτάσεις με σκοπό την επανένωση του νησιού, την ενοποίηση της οικονομίας και επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Αντιθέτως, αυτός ο κανονισμός θα επιτύχει ακριβώς το αντίθετο, εξήγησε.
«Εάν η προσπάθεια προώθησης αυτού του κανονισμού γίνεται για να βοηθηθεί η Τουρκία, θα αποτύχει. Τουναντίον, θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεύτερο, αυτή η προσπάθεια για προώθηση του εν λόγω κανονισμού τορπιλίζει, δυναμιτίζει, υποσκάπτει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τις συνομιλίες και δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες που έχουμε στη διάθεση μας. Ακόμα και αν στο τέλος προωθηθεί ο κανονισμός, θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ξέρουμε ότι νομικά έχουμε δίκαιο. Στο τέλος, από τη μια μπορεί θα γίνει πολιτική ζημιά, αλλά από την άλλη ο κανονισμός δεν θα εφαρμοστεί. Δεν έχουμε καμία ένσταση στο να ενισχυθεί το εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους -ήδη μέσα από τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή οι ελεύθερες περιοχές έχουν εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς- υπάρχουν, όμως, νόμιμοι τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό -η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να τους συζητήσει- που δεν θα αναβαθμίζουν μια παράνομη οντότητα», υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τη δική της προσέγγιση και δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, υπέδειξε ότι επί του παρόντος η συζήτηση που γίνεται και η διάσταση απόψεων είναι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αναμένουμε πως αν εγερθεί στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη –όπως και στο παρελθόν- όχι μόνο θα δείξουν κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά θα αντιληφθούν και τα ίδια ότι δεν μπορεί μία πρωτοβουλία που αφορά ένα κράτος μέλος να αναλαμβάνεται ή να υιοθετείται χωρίς τη συγκατάθεση του συγκεκριμένου κράτους μέλους. Φανταστείτε αν αυτό εφαρμοστεί σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, σε όλα τα μικρά ή μεσαίου μεγέθους κράτη. Άρα εδώ είναι και μια προειδοποίηση ότι μπορεί σήμερα να είναι για μας, αλλά αύριο να είναι για κάποιο άλλο κράτος μέλος. Πιστεύω αυτό είναι επαρκές κίνητρο, πέρα από τα θέματα ουσίας, για τη στήριξη από τους εταίρους μας. Όσον αφορά το Ευρωκοινοβούλιο, θα γίνει όλη η προσπάθεια στα επίπεδα πολιτικών ομάδων και επιτροπών και υπάρχουν προσβάσεις τόσο από τα κυπριακά κόμματα όσο και από την Κυβέρνηση», σημείωσε.

Σε σχέση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ. Υπουργός είπε πως γνωρίζαμε ότι θα άλλαζε η διαδικασία για διάφορους τομείς, αλλά, στο συγκεκριμένο θέμα το Συμβούλιο επέμενε ότι η βάση του κανονισμού πρέπει να είναι το Πρωτόκολλο 10. Υπέδειξε, ωστόσο, ότι «είναι ένα θέμα η αλλαγή της διαδικασίας και άλλο θέμα η απόφαση πολιτικής από πλευράς Επιτροπής να επαναφέρει αυτό τον κανονισμό. Επομένως, το γεγονός ότι αλλάζει η διαδικασία δεν σήμαινε αυτόματα και αναβίωση του κανονισμού. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε πράξη της Επιτροπής».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:53 PM