Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό - 22/03/2015


Εάν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, τότε θα ξεκινήσουν και πάλι από το σημείο που αφέθησαν, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής μετονομασίας οδού σε λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, στη Λάρνακα, ο κ. Κασουλίδης, ερωτηθείς για το θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως να ανασταλούν οι λόγοι, να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκαν. Εάν εκλείψουν οι λόγοι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν ξανά από το σημείο που αφέθησαν το Σεπτέμβριο».

Κληθείς να πει τι αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία για να επιστρέψει στις συνομιλίες, είπε ότι «όταν εκπνεύσει η Νavtex να μην εκδοθεί νέα και να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός. Έλεγα πάντα ‘αποσύρατε το Μπαρμπαρός από το δρόμο της ειρήνης για να προχωρήσουμε’».

Ερωτηθείς αν έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για αυτές τις ενέργειες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «στην πολιτική και ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με την Τουρκία δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ούτε συμβόλαια», προσθέτοντας ότι «επομένως θα περιμένουμε να δούμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ξεγελάστηκε από κάποιους που του έδωσαν ορισμένες διαβεβαιώσεις για τις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό αναφερόταν «στην ενδιάμεση περίοδο όταν τέλειωσε η πρώτη Νavtex και πριν ξεκινήσει η δεύτερη. Εκεί όντως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να πει και δημόσια εκείνο το οποίο είχε πει από την αρχή, ότι δηλαδή ήταν έτοιμος να συζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα όσα υπολείπονται και δεν έχουν ήδη συμφωνηθεί αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες. Αυτό το κατέστησε σαφές ότι θα το έκανε στο τέλος. Αυτή τη δήλωση την έκανε, όμως η τουρκική πλευρά δεν την έκρινε ικανοποιητική».

Κληθείς να πει τι εκτιμά ότι θα γίνει στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι συνομιλίες και στη συνέχεια η Τουρκία εκδώσει νέα Νavtex, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «εμάς η θέση μας είναι γνωστή και έχει εκδηλωθεί στην πράξη τον περασμένο Οκτώβριο. Επομένως, θα θεωρηθεί ότι πρόκειται για μια κακής πίστεως ενέργεια, για την οποία την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει η Τουρκία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία παρουσιάζει το θέμα επανέναρξης των συνομιλιών ως απότοκο του τερματισμού των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης είπε «δεν ξέρω τι θέλει να παρουσιάσει η Τουρκία και με ποιον τρόπο θέλει να το χρησιμοποιήσει αυτό ως δικαιολογία για να μη συνεχίσει η Νavtex και το Μπαρμπαρός.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ προβλέπονταν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στους χώρους που έχει προχωρήσει σε γεώτρηση, η ΕΝΙ διαθέτει τώρα το χρόνο να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης του τρυπανιού και της εξέδρας του τρυπανιού και μπορεί να προχωρήσει σε ένα διάλειμμα για τους τεχνικούς λόγους που προβάλλει».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:55:39 PM