Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε εκδήλωση για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών - 27/10/2010


Ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού.


Στην ομιλία του με θέμα «Ο ΟΗΕ και η Κύπρος», ο κ. Κυπριανού, αφού προέβη σε μία ανάλυση του έργου και της αποστολής που επιτελεί ο Οργανισμός ανά το παγκόσμιο, αναφέρθηκε στον ρόλο και τη σχέση των Ηνωμένων Εθνών με την Κύπρο από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε: «Ο ΟΗΕ, ως το κατ’ εξοχήν βήμα προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, είναι σε θέση να οδηγήσει σε λύση του κυπριακού ζητήματος μέσω των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μία λύση λειτουργική και βιώσιμη που να θεραπεύει την αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα. Αυτό αποτελεί τη μόνη οδό επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό μπορεί να μην έχει καταφέρει έως τώρα να επιλύσει το πρόβλημά μας. Έχει, όμως, σίγουρα αποτρέψει τα χειρότερα. Διατηρεί το ζήτημα της Κύπρου ζωντανό στη διεθνή σκηνή, δεν το αφήνει να ξεχαστεί ούτε και τη διαίρεση να νομιμοποιηθεί».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει λειτουργήσει σαν σπαθί στην προσπάθεια επίλυσης, λειτουργεί όμως σαν ασπίδα για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως υπάρξει εκ νέου δέσμευση όλων των κρατών μελών έναντι του Οργανισμού και πρόσθεσε: «Οφείλουμε και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία να δηλώσουμε εκ νέου τη σταθερή προσήλωσή μας στις αρχές που εισήγαγε στις διεθνείς σχέσεις ο ΟΗΕ κατά την ίδρυσή του. Μόνο τότε θα μπορέσει να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των λαών στη σύγχρονη εποχή. Ας αναλογιστούμε ότι το μέγεθος της ευθύνης που φέρουμε για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι εξίσου σημαντικό με το έργο που επιτέλεσε σε δύσκολους καιρούς ο Οργανισμός (στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του) και ας δεσμευτούμε να υλοποιήσουμε το όραμα των ιδρυτών του: Να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:27 PM