Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με το Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο - 17/06/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, παρακάθισε σήμερα στο Λονδίνο σε γεύμα εργασίας με τον Βρετανό ομόλογό του κ. William Hague. Τον κ. Κασουλίδη συνόδευε ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Κατά τη διάρκεια του γεύματος, που διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα, κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, το Κυπριακό, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και ενεργειακά ζητήματα. Οι δύο Υπουργοί προέβησαν, επίσης, σε ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη συριακή κρίση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε ένα πολύ χρήσιμο και ευχάριστο γεύμα, στο οποίο μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, όπου εξηγήσαμε πλήρως τις γνωστές θέσεις μας που αφορούν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού τον προσεχή Οκτώβριο. Συζητήσαμε, επίσης, διμερή θέματα τα οποία αποφασίσαμε να θέσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου. Παρόλο που αρκετές φορές μπορεί να έχουμε θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι καλά αυτά να παραμένουν πάντα μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης και του διαλόγου, για να παίρνουμε εκείνα που τελικά νομίζαμε ότι διαφωνούσαμε ενώ συμφωνούμε, και να αφήνουμε τα υπόλοιπα για να συνεχίζουμε να τα συζητούμε. Συζητήσαμε, επίσης, διεθνή θέματα, ιδιαίτερα της γειτονιάς μας, που μας αφορούν γιατί είμαστε η χώρα της ΕΕ που συνορεύει με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - τη Συρία, το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. Αναδείξαμε, με τη σύμφωνη γνώμη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, τη σημασία των υδρογονανθράκων ως μια μελλοντική γέφυρα φιλίας και συνεννόησης μεταξύ όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου, της Τουρκίας και όχι μόνο. Πρέπει να πω ότι ήταν μια εγκάρδια συνάντηση. Είχε αποτέλεσμα γιατί σε όλα τα θέματα ο ένας έδωσε εξηγήσεις στον άλλο, και πιστεύω ότι αποτελεί μια καλή αρχή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και της Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Βρετανία δέχεται τους λόγους για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο και ότι εξεδήλωσε, δια μέσου του κ. Hague, την επιθυμία να βοηθήσει σε τομείς που μπορεί να βοηθήσει. Και πρόσθεσε: «Εμείς, αναπτύξαμε τη σημασία που αποδίδουμε σε μέτρα όπως η Αμμόχωστος σαν καταλυτικό στοιχείο, για να μπορέσουμε να αντικρύσουμε το υπόλοιπο του κυπριακού προβλήματος με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό το θέμα. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι εφόσον υπάρχει κατανόηση των θέσεων του ενός για τον άλλο, τα πράγματα δεν θα δημιουργούν περιπλοκές». Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, «φτάνει να υπάρχει η διάθεση της αμοιβαίας συνεννόησης εκ των προτέρων και της συνεχούς συνεννόησης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:44:58 PM