Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ομιλία Γενικού Διευθυντή, Πρέσβυ Αλέξανδρου Ν. Ζήνων στα εγκαίνια της έκθεσης παλιάς φωτογραφίας: «Ματιά στην Κύπρο. Φωτογραφικό Οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ο αιώνα» - 21/03/2008


Με ιδιαίτερα χαρά εγκαινιάζω σήμερα, για δεύτερη φορά, γιατί πέρυσι είχα την τιμή να το κάνω στην Λεμεσό, στο Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, αυτή τη μοναδική έκθεση Παλιάς Φωτογραφίας « Ματιά στην Κύπρο, Φωτογραφικό Οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ο Αιώνα», εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια του διεθνούς μήνα Γαλλοφωνίας.


Θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη για την συνεισφορά του, στις εκδόσεις “Kallimages” και στον κ. Χάρη Γιακουμή ιδιαίτερα για την εδώ παρουσία του και την επιμέλεια της έκθεσης, στην Μαρφίν Λαϊκή για την παραχώρηση της αίθουσας, τους χορηγούς επικοινωνίας ΡΙΚ και «Φιλελεύθερο» καθώς επίσης και σε όλους τους συντελεστές που κατέστησαν δυνατή την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής. Μίας έκθεσης που καταγράφει το πρόσωπο της Κύπρου, όπως το συνέλαβε ο φακός των ταξιδιωτών, που άρχισαν να ανακαλύπτουν τους ανεξερεύνητους, μέχρι τότε, θησαυρούς της.

Επιτρέψετε μου, ακόμη, να αποτίσω, με την ευκαιρία αυτή, φόρο τιμής σε ένα από τους βασικούς, ίσως τον σημαντικότερο, πρωταγωνιστή της ένταξης της Κύπρου στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, τον αείμνηστο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιο Γεωργιάδη. Είναι σ’ αυτόν και σε μεγάλο βαθμό στις δικές του προσπάθειες που η Κύπρος κατάφερε να γίνει μέλος του διεθνούς αυτού Οργανισμού. Ο Πεύκιος Γεωργιάδης είχε την ιδέα και αυτός την προώθησε, μαζί μας, με ζήλο και ενθουσιασμό. Και, οφείλω να το πω, συνεπεικουρούμενος σ΄ αυτό, με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, από τη Νίκη Παπά.

Η 20η Μαρτίου, είναι μέρα αφιερωμένη στη γαλλική γλώσσα, τoν συνδετικό κρίκο που ενώνει 800 εκατομμύρια ανθρώπους, στις 68 χώρες μέλη του ΔΟΓ. Παρούσα και στις πέντε ηπείρους, η Γαλλοφωνία αποτελεί ένα μωσαϊκό λαών και πολιτισμών, οι οποίοι, πέρα από τις διαφορές τους, έχουν μια κοινή φιλοδοξία: να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου, με κοινές οικουμενικές αξίες και να προάξουν την γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα, εμπνεόμενα από τις αξίες, των οποίων η γαλλική γλώσσα υπήρξε και παραμένει διαχρονικός φορέας. Γιατί Γαλλοφωνία δεν σημαίνει μόνο τη γλώσσα. Σημαίνει τον πολιτισμό, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, την αλληλεγγύη. Όλες εκείνες δηλαδή τις αρχές και αξίες που καθιέρωσε η Γαλλική Επανάσταση και που στην συνέχεια κατέστησαν παγκόσμιες.

Σαν όρος, καθιερώθηκε το 1880 από τον γεωγράφο Onιsime Reclus για να περιγράψει τη γλωσσική κοινότητα της Γαλλίας και των τότε αποικιών της. Σήμερα αντικατοπτρίζει τη δράση για την προώθηση και την συνεισφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς χώρου αλληλεγγύης ,συνεργασίας, διαλόγου και κατανόησης.
Εξ ού και η απόφαση της Κύπρου για την ένταξη της στον Οργανισμό, τον Σεπτέμβριο του 2006. Απόφαση η οποία υπαγορεύτηκε, τόσο από τους πιο πάνω λόγους, όσο και από την βούληση μας να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας, σε όλους τους τομείς, με τα κράτη που τον αποτελούν.

Άλλωστε, δεν πρέπει να το ξεχνούμε, ιστορικά, η σχέση του ευρύτερου Ελληνισμού με τον γαλλόφωνο κόσμο ξεκινά από το 600 π.χ., όταν οι Φωκαείς, αναζητώντας εμπορικές και οικονομικές διεξόδους, ίδρυσαν την σημερινή Μασσαλία, εγκαθιδρύοντας από τότε δεσμούς, αν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει έτσι, μεταξύ των δύο λαών. Οι δεσμοί αυτοί διατηρούνται άρρηκτοι μέσα από τους αιώνες, μέχρι τις μέρες μας.

Η έκθεση που ανοίγεται μπροστά μας, βασίζεται στο Βιβλίο «Η Νήσος Κύπρος, Οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ο αιώνα» που ο Χάρης Γιακουμής έχει εκδώσει σε συνεργασία με την επίσης Ιστορικό Τέχνης Lucie Bonato και τον Τ/Κ φωτογράφο Kadir Kaba.

Αποτελεί μια πρόσκληση για εξερεύνηση του νησιού σε μια άλλη εποχή, με ένα πολύ διαφορετικό και καινοτόμο τρόπο, καθώς ορισμένες φωτογραφίες παρουσιάζονται σε τρισδιάστατη μορφή, με τη βοήθεια στεροσκοπικών μηχανών.
(Πρόκειται για μηχανές της αρχής του περασμένου αιώνα, από το ξεκίνημα της ιστορίας της φωτογραφίας, όπου οι εικόνες τυπώνονταν τότε πάνω σε γυαλί και στη συνέχεια η μηχανή αυτή επέτρεπε τη θεώρηση μιας φωτογραφίας σε στερεοσκοπική μορφή).

Όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι το φωτογραφικό αυτό οδοιπορικό, με τη χρήση της εικόνας, μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της μαγευτικής Κύπρου του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μέσα από τα μάτια των ξένων περιηγητών της εποχής. Μέσα από την επιλογή των φωτογραφιών, ο αναγνώστης καλείται να συμμετάσχει ενεργητικά σε ένα ταξίδι μέσα στον Χρόνο και την Ιστορία, με οδηγό τη φαντασία και την ευαισθησία του.

“....Ο τόπος αυτός, γεμάτος θέλγητρα, είναι το νησί της Κύπρου, το μαγικό νησί όπου ο μύθος τοποθετεί τη γέννηση της Αφροδίτης ….αυτό το πανάρχαιο έδαφος … στα ίχνη τόσων και τόσων αλλεπάλληλων πολιτισμών ….» καταγράφει ο Albert Kammerer το 1924.

Η Κύπρος ήταν τον 18ο αιώνα ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και σε ένα βαθμό του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου. Η σπουδαιότητα της Κύπρου ως εμπορικού κέντρου συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, με αξιόλογη λιμενική κίνηση, η οποία οφείλετο αποκλειστικά στις συχνές και πολυάριθμες αφίξεις ξένων πλοίων, τόσο για σκοπούς εμπορικούς, όσο και για λόγους ανεφοδιασμού. Η Κύπρος αποτέλεσε διαχρονικά αντικείμενο εξειδικευμένης μελέτης και αυξημένου ενδιαφέροντος από Ευρωπαίους περιηγητές, χαρτογράφους και ερευνητές. Είναι αυτό το μωσαϊκό της ιστορίας το οποίο απεικονίζει, όχι μόνο μνημεία της «Γλυκείας Χώρας», αλλά και την καθημερινή της όψη, που επέλεξε ο ιστορικός τέχνης Χάρης Γιακουμής να μας παραδώσει.

« …Η Φωτογραφία είναι προπάντων μνήμη. Είναι το μέσο που κρατά ζωντανή την ανάμνηση των σπιτιών μας, των τόπων που μας στερεί ο ξένος κατοχικός στρατός …» , διάβασα σε πρόσφατη συνέντευξη του Βαρωσιώτη Χάρη Γιακουμή. Εγώ, προσθέτω ότι η μνήμη δεν αποτυπώνεται μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Εκφράζεται σε κάθε μορφή τέχνης, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο την συνείδηση της ταυτότητας και της ιστορίας του κάθε λαού. Είναι αυτό που αποτελεί την ιστορική μνήμη της εθνικής ταυτότητας. Εμείς οι Κύπριοι την έχουμε ανάγκη.
Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω την έκθεση και σας προσκαλώ να περιδιαβάσουμε τα μοναδικά αυτά εκθέματα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:32 PM