Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις - 04/02/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κα Fatma El-Zahraa, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε την Αιγύπτια Υπουργό και εξήγησε ότι η επίσκεψή της πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων που έχουν αρχίσει από το 2004 στο Κάιρο. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί στενές σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία είναι από τις πιο φιλικές χώρες στην περιοχή, ενώ και για την Αίγυπτο η Κύπρος είναι από τις πιο φιλικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα, τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων και των δύο χωρών, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο εντός του τρέχοντος έτους καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό και η κρίση στη Γάζα. «Η Κύπρος έχει εκφράσει πλήρη υποστήριξη προς την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης και για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση. Αυτή η θέση έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε ότι η Αίγυπτος έχει ήδη πετύχει πολλά σε αυτό τον τομέα και μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Όλες οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούμε στη στήριξη της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για την κρίση στη Γάζα και το όλο γενικότερο σύστημα της περιοχής», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι η κα El-Zahraa τού έχει διαβιβάσει πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του για τη διοργάνωση μιας Υπουργικής Συνόδου στο Κάιρο στις αρχές Μαρτίου για το θέμα της Γάζας την οποία και έχει αποδεχθεί. «Είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο να δώσει το παρών της στη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής πτυχής του», είπε ο κ. Κυπριανού.

Από πλευράς της, η κα El-Zahraa ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη φιλοξενία και σημείωσε τη μεγάλη της χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο που, όπως είπε, διατηρεί ιστορικά και παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Εξέφρασε, δε, εκτίμηση, εκ μέρους της χώρας της, για το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεθνή ειρήνη. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επικείμενη επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο η οποία, όπως είπε, θα δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:25 PM