Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Κύπρος σε Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την ανοικοδόμηση Παλαιστινιακού καταυλισμού - 25/06/2008


Η Κύπρος συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την ανοικοδόμηση του Παλαιστινιακού Καταυλισμού Nahr el Bared στο Λίβανο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, 2008 στη Βιέννη, υπό την αιγίδα της Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Ursula Plassnik.


Στη Διάσκεψη συμμετείχαν, εκτός από την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Fouad Siniora, o Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Salam Fayyad, o Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Amre Moussa και η Επίτροπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Benita Ferrero Waldner. Συμμετείχαν επίσης Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 60 χώρες καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου του, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου ο οποίος ανακοίνωσε εισφορά της Κύπρου ύψους 100.000 ευρώ. Στην παρέμβαση του στη Διάσκεψη ο κ. Κορνηλίου σημείωσε πως με τη Συμφωνία της Ντόχα και την εκλογή του Προέδρου Suleiman, ο Λίβανος εισέρχεται σε μια νέα εποχή σταθερότητας και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η Κύπρος, ανέφερε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Λίβανο, τόσο ως το κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο βρίσκεται εγγύτερα στη χώρα, όσο και λόγω των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο κρατών. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμπεριλάβει το Λίβανο στη Στρατηγική της για την Αναπτυξιακή Συνεργασία. Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο της μακροχρόνιας δέσμευσης για υποστήριξη του Λιβάνου, η Κύπρος θα διαθέσει μεταξύ 2007-2011 1.1 εκ. ευρώ για έργα ανοικοδόμησης της χώρας.

Ο καταυλισμός Nahr El Bared βρίσκεται κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου και καταστράφηκε ολοσχερώς το 2007 μετά από εχθροπραξίες τριών μηνών. Σχέδιο που έχουν εκπονήσει η Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η Κυβέρνηση του Λιβάνου και η Παγκόσμια Τράπεζα, προβλέπει την οικοδόμησης μιας νέας πόλης για 27.000 ανθρώπους. Η δαπάνη θα ανέλθει σε περίπου 282 εκ. δολάρια (182 εκ. ευρώ), ενώ η κατασκευή του έργου αναμένεται να αρχίσει το 2009 και να αποπερατωθεί το 2011.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:02:30 PM