Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Εισαγωγική Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ - 16/12/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης παραχώρησε σήμερα, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, συνέντευξη Τύπου.


Στην εισαγωγική του δήλωση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Εγκρίθηκαν σήμερα τα Συμπεράσματα για τη Διεύρυνση της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία, να αναφέρω ότι η Αυστρία και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, έκριναν ότι δεν είναι η ώρα για να ανοίξει κανένα ενταξιακό κεφάλαιο και ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε το λανθασμένο μήνυμα. Κάποιες χώρες δεν μίλησαν, ενώ 14 χώρες ζήτησαν το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24.

Όταν πήρα τον λόγο, ευχαρίστησα την Ιταλική Προεδρία για τις προσπάθειές της, οι οποίες οδήγησαν σε ένα συναινετικό κείμενο στο οποίο όλοι μπορέσαμε να συμφωνήσουμε με βάση - και το υπερτόνισα αυτό - την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Υπενθύμισα ότι αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ίσχυσε κατά τη διάρκεια των θεμάτων της Ουκρανίας παρόλα τα διαφορετικά προβλήματα που είχε η κάθε χώρα και ιδιαίτερα η δική μου επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη μας.

Δεύτερον, αναφέρθηκα στις παρούσες συνθήκες με το Μπαρμπαρός να βρίσκεται ακόμη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη νοτίως της Κύπρου και να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες, χωρίς καμία ένδειξη ότι πρόκειται να αποχωρήσει. Απεναντίας παραμένει, αμφισβητώντας όχι μόνο τη Σύμβαση του UNCLOS των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν συνέδεσα, όμως, ότι είναι γι’ αυτόν τον λόγο που τα Κεφάλαια 23 και 24 είναι παγωμένα. Εξήγησα ότι πριν από πέντε χρόνια η Κύπρος υποχρεώθηκε να παγώσει αυτά τα κεφάλαια εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία μετά από έλευση τόσων χρόνων αρνήθηκε να επεκτείνει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για να ισχύει για την Κύπρο και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Γι’ αυτόν τον λόγο τα δύο αυτά κεφάλαια παραμένουν παγωμένα και η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία κίνηση μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλούμε, παρόλη τη δική μας διάθεση εάν αποδεχόταν να μπει το άνοιγμα των κεφαλαίων σε κάποιο πακέτο με το οποίο θα μπορούσε η δική μας πλευρά να άρει τις ενστάσεις της για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια. Αυτοί είναι βασικά οι λόγοι για τους οποίους εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε, παρόλο που σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε την επιθυμία πολλών εταίρων να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια.

Οι εταίροι μας, είπα, έχουν βασίσει την επιθυμία τους να σταλεί ένα μήνυμα προς όσους Τούρκους πολίτες επιθυμούν την πορεία προς την Ευρώπη και είναι άνθρωποι δημοκρατικοί, στο άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων. Είπα ότι δεν είμαι μόνο Κύπριος εδώ για να στηρίξω μόνο τα όσα αφορούν την Κύπρο, είμαι και Ευρωπαίος. Και ως Ευρωπαίος διαφωνώ με την ερμηνεία που δίδεται ότι τα κεφάλαια αυτά με το να ανοίξουν θα αποστείλουν μήνυμα ελπίδας προς τους δημοκρατικούς και φιλοευρωπαίους Τούρκους, αντί μήνυμα ανταμοιβής προς τον Ερντογάν. Διαφωνώ πλήρως γιατί διερωτώμαι ποιος θα πάρει τελικά αυτό το μήνυμα όταν ο κ. Ερντογάν θα ερμηνεύσει την απόφαση αυτή σαν δική του νίκη και θα τη μεταφέρει δια των μόνων μέσων ενημέρωσης που είναι εν ζωή και είναι αυτοί που τον στηρίζουν. Οι άλλοι που αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων στον κόσμο βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία. Και τι θα διαπραγματευτείτε με την Τουρκία; Θα διαπραγματευτείτε κατά πόσο οι γυναίκες είναι ίσες με τον άνδρα ή δεν είναι; Και πως θα το διαπραγματευτείτε; Πως θα διαπραγματευτείτε όταν ήδη μετακινήθηκαν 8500 δικαστές και 850 δημόσιοι κατήγοροι; Πως θα διαπραγματευτείτε όταν η ελευθερία της έκφρασης, όπως ελέχθη, παραμονές εκλογών καταπατήθηκε διά της διακοπής της λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας; Έκλεισα λέγοντας ότι είμαι σίγουρος ότι εάν πιστεύετε ότι θα περιορίσετε τον κ. Ερντογάν από το να τα κάνει αυτά ανοίγοντας τα εν λόγω κεφάλαια, δηλαδή ότι διαπραγματευόμενοι θα τον φέρετε στον σωστό δρόμο, τότε θα σας πει «to mind your own business”, το οποίο και έγινε».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:06 PM