Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού εκπροσώπησε την Κύπρο στη διήμερη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο που ολοκληρώθηκε χθες στη Μασσαλία. Της Συνόδου συμπροέδρευσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Αιγύπτου κ.κ. Κουσνέρ και Αμπουλ Γκέιτ.


Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των 43 κρατών που συμμετέχουν στην αναβαθμισμένη Διαδικασία της Βαρκελώνης άρχισε προχθές βράδυ με δείπνο εργασίας κατά το οποίο λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το γενικότερο σύστημα διακυβέρνησης της Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων, λήφθηκαν αποφάσεις για ζητήματα σχετικά με τη σύνθεση της Μόνιμης Γραμματείας που θα έχει ως έδρα τη Βαρκελώνη, καθώς και για διαδικαστικά θέματα αναφορικά με τον τρόπο που θα εγκρίνονται και θα εφαρμόζονται τα προγράμματα (projects), στη βάση των προτεραιοτήτων που θα καθορίζονται στις ανά διετία Συνόδους Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν κατ' αρχάς να εισηγηθούν προς επικύρωση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τη μετονομασία της «Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο» σε «Ένωση για τη Μεσόγειο». Περαιτέρω, αποφασίστηκε όπως ο Γενικός Γραμματέας προέρχεται μονίμως από χώρα των μεσογειακών εταίρων, ενώ δημιουργούνται παράλληλα και πέντε θέσεις Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Υπήρξε επίσης συναίνεση όπως κατά την πρώτη θητεία των αξιωματούχων της Γραμματείας, θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα έχουν οι χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η απόφαση για απόδοση καθεστώτος παρατηρητή στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος θα μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις και όλα τα επίπεδα εργασιών της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η διευθέτηση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού έτσι επαναλειτουργούν όλες οι θεσμικές διαδικασίες της Ένωσης για τη Μεσόγειο οι οποίες αγκυλώθηκαν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της διαφορετικής ερμηνείας της οποίας τύγχανε το ζήτημα της συμμετοχής του Αραβικού Συνδέσμου αφενός από την Αραβική Ομάδα και αφετέρου από το Ισραήλ.

Σε παρέμβασή του στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κυπριανού τάχθηκε κατ' αρχήν υπέρ της τοποθέτησης της Αραβικής Ομάδας περί συμμετοχής του Αραβικού Συνδέσμου σε όλες τις εργασίες της Ένωσης για τη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας, όμως, ταυτόχρονα και τη συμβιβαστική πρόταση που υποβλήθηκε από το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών για διασφάλιση θέσης Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στην ολομέλεια της Συνόδου τις προτεραιότητές τους εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα αρχικά έξι προγράμματα που αποφασίστηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής για τη Μεσόγειο που συνήλθε στις 13 Ιουλίου 2008 στο Παρίσι, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου κ. Σαρκοζί. Στη Σύνοδο η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρας μας εξαρχής υποστήριξε την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου που οδήγησε στη σύσταση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος, ως μια κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή και μεσογειακή χώρα, είναι δεσμευμένη και θέτει στις προτεραιότητές της τον στόχο της περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων της ΕΕ με τους μεσογειακούς μας εταίρους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Κύπρου να εμπλακεί ενεργώς και εποικοδομητικά στις δομές και τη διοίκηση της υπό σύσταση Μόνιμης Γραμματείας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, της οποίας, υποστήριξε, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα χωρίς όμως να υπάρξουν αποκλεισμοί στη σύνθεση για όσους από τους εταίρους είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να συμβάλουν στην αποστολή της.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κύπρου σε σχέση με τα αρχικώς προτεινόμενα προγράμματα, ο κ. Κυπριανού σημείωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή σε προγράμματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές, όπως είναι προγράμματα για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων και τη χρησιμοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης προς απάμβλυνση του προβλήματος λειψυδρίας και του πιθανού κινδύνου ερημοποίησης συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας.

Ο κ. Υπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον της Κύπρου να εμπλακεί στην επεξεργασία και υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων πολιτικής προστασίας που ως στόχο θα έχουν την αμοιβαία συνδρομή των ευρω-μεσογειακών εταίρων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην περιοχή μας. Ως παράδειγμα τονίστηκε από τον κ. Κυπριανού η προστιθέμενη αξία που θα έχει ένα τέτοιο περιφερειακό πρόγραμμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι πριν από την έναρξη της Υπουργικής Διάσκεψης για την Ένωση για τη Μεσόγειο ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα των διατλαντικών σχέσεων.

Εν αναμονή του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, και σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου της Αβινιόν που έγινε το Σεπτέμβριο, οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων και προκλήσεων, αλλά και περιφερειακών διενέξεων όπως το Μεσανατολικό.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:28:00 AM