Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο - 01/06/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Γενικό Αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο κ. Khalid Najjar.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στα ανοικτά της Γάζας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά την οποία ο κ. Υπουργός εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τη λύπη της Κύπρου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα γεγονότα, όπως αυτά εξελίχθηκαν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σαφή και σταθερή θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης υπέρ του τερματισμού του αποκλεισμού της Γάζας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελεύθερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και καταδικάζουμε την εκτόξευση πυραύλων από την περιοχή της Γάζας εναντίον πολιτών του Ισραήλ. Ωστόσο, ο αποκλεισμός της Γάζας δεν επιλύει το πρόβλημα, αντιθέτως το επιδεινώνει», επισήμανε ο κ. Κυπριανού. Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η ενίσχυση του παλαιστινιακού λαού που ζει στη Γάζα αποτελεί ένα ακόμη βήμα που θα συμβάλει στην επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος.

«Αυτή είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση μας στηρίζεται σε αρχές και οι αποφάσεις μας καθορίζονται από αντικειμενικά κριτήρια, και όχι συναισθηματικά. Ωστόσο, στις θέσεις αρχής δεν συμβιβαζόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού.

«Το πιο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες οι οποίες έχουν αρχίσει πρόσφατα και θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες. Εδώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από όλες τις πλευρές», τόνισε ο κ. Υπουργός. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι τα πρόσφατα γεγονότα δεν θα επηρεάσουν τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και ότι με την επιτυχή κατάληξή τους και την επίτευξη λύσης σε συνθήκες ασφάλειας θα μπορέσουν να ξεπεραστούν και όλα τα άλλα προβλήματα που πηγάζουν από αυτήν την ανώμαλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογο του, από τον οποίο ζήτησε όπως το υλικό της ανθρωπιστικής βοήθειας που βρισκόταν στα πλοία, μεταφερθεί στη Γάζα. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι η Κύπρος αναμένει πως θα διενεργηθεί ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα για τα γεγονότα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:24:01 PM