Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας - 08/05/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας κ. Karel Schwarzenberg, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Εξωτερικών.


Μετά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κα Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ένα ζεστό καλωσόρισμα στον καλό μου φίλο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας. Με την Τσεχική Δημοκρατία μας δένει μακρά και δυνατή φιλία και συνεργασία σε αριθμό θεμάτων και σε πολλούς τομείς. Ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντασσόμενοι μαζί την 1η Μαΐου 2004, αναλάβαμε αυτή την πολύ σημαντική ιδιότητα μέλους στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Τσεχική Δημοκρατία είχε ήδη μια πολύ επιτυχημένη Προεδρία και η Κύπρος τώρα ετοιμάζεται για τη δική της Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε λιγότερο από δύο μήνες.

Συζητήσαμε σήμερα όλα αυτά τα θέματα, τις διμερείς μας σχέσεις και με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε αυτή τη σχέση πιο δυνατή, με κάποιους νέους τομείς συνεργασίας. Επίσης, συζητήσαμε περιφερειακά θέματα, θέματα τα οποία συζητάμε και κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και πιο συγκεκριμένα, τη Νότια Γειτονία και την κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Επιπλέον, ενημέρωσα τον συνάδελφό μου σχετικά με τις προετοιμασίες μας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ακόμη, συζητήσαμε το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας μας.
Και πάλιν, ένα πολύ ζεστό καλωσόρισμα στον αγαπητό μου συνάδελφο και ευελπιστώ για μια πιο στενή και πιο δυνατή συνεργασία».

Από την πλευρά του ο κ. Schwarzenberg δήλωσε:

«Θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ και να συγχαρώ την Ερατώ, η οποία θα βρίσκεται στο πηδάλιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία φυσικά θα είναι μια πολύ συναρπαστική εμπειρία, και είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος θα ανταπεξέλθει στο έπακρον. Στο κάτω-κάτω, είναι μια σύμμαχος χώρα η οποία έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία για 3.000 χρόνια.

Θα στηρίξουμε, βεβαίως, την Κυπριακή Προεδρία, όποτε θα είμαστε χρήσιμοι, και είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας. Είναι γεγονός, βεβαίως, ότι η Προεδρία κατά τη δική μας περίοδο ήταν κάπως διαφορετική από τώρα.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με το γεγονός ότι μια γειτονική χώρα της Κύπρου, αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ότι μια χώρα δηλώνει πως επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για να προωθήσει περαιτέρω τη φιλοδοξία της, εντούτοις αντιδρά λανθασμένα έναντι της Κυπριακής Προεδρίας.

Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει να εκβιάζονται τα κράτη μέλη της από κανένα στον κόσμο. Έχουμε ένα κράτος μέλος και αυτό το κράτος μέλος είναι εντεταλμένο να αναλάβει την Προεδρία, τελεία. Βλέπετε, κανένας που βρίσκεται εκτός δεν μπορεί να αναμειγνύεται σε αυτό ή να θέτει προϋποθέσεις. Και ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι μια ευκαιρία για αυτήν, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Και εύχομαι ότι η Κύπρος θα είναι επιτυχής στα σχέδια της για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατά της».

Ανταποκρινόμενο σε ερώτημα Τσέχου δημοσιογράφου κατά πόσον η Κύπρος νιώθει να απειλείται από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή ανέφερε: «Βεβαίως κάθε εκλογική διαδικασία είναι πολύ σημαντική. Όπως γνωρίζετε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει από εκλογικές διαδικασίες πρόσφατα. Όσο για την Ελλάδα, βεβαίως, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις. Υπήρξαν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας μετά τις εκλογές. Όμως, παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο μέχρι να προδιαγραφούν οι πολιτικές προοπτικές. Επομένως, ελπίζουμε ότι η πολιτική σταθερότητα θα επικρατήσει, διότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Κληθείσα να αναφερθεί στις εξελίξεις σχετικά με τον τραγικό θάνατο του Παναγιώτη Βρυωνίδη στην Καραϊβική, η κα Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν νεώτερα, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε επαφή με τον Πρόξενό μας στη νήσο Martinique. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για τη νενομισμένη νεκροψία και ότι θα μεταβεί ιατροδικαστής από την Κύπρο για να βρίσκεται εκεί κατά τη διάρκεια της νεκροψίας. Αυτές είναι οι εξελίξεις, αν υπάρχει κάτι νεότερο θα σας ενημερώσουμε».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:36:58 PM