Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στους δημοσιογράφους αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας - 05/01/2009


Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων από το Ισραήλ επιδεινώνει την ήδη τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και περιορίζει την προοπτική επίτευξης άμεσης διπλωματικής λύσης. Σας υπενθυμίζω ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την έκτακτη Σύνοδο της 30ής Δεκεμβρίου στο Παρίσι, είχαμε υπογραμμίσει την ανάγκη για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.


Η Κύπρος αντιλαμβάνεται την ανάγκη των κατοίκων του Ισραήλ να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και θεωρεί τη ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ που πλήττουν άμαχο πληθυσμό ως απαράδεκτη κατάσταση. Όμως, δεν θεωρεί ότι η λύση μπορεί να είναι στρατιωτική και ειδικά αυτής της μορφής και κλίμακας. Οι τραγικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η απώλεια ζωών και η ανθρωπιστική κρίση δεν δικαιολογούνται. Η συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων αλλά και των εχθροπραξιών γενικότερα, συμβάλλει αρνητικά στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής και δυστυχώς ενδυναμώνει τις ακραίες παρατάξεις εντός του Αραβικού κόσμου, έναντι των μετριοπαθών δυνάμεων που επιδιώκουν την ειρήνη στην περιοχή.

Η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του Γάλλου Προέδρου για την προσπάθεια επίτευξης κατάπαυσης του πυρός υπό διεθνή επιτήρηση. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών ζητημάτων και τη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερης ειρηνικής λύσης.

Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι καταλυτικός. Αναμένουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσει άμεσα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Θα πρέπει παράλληλα να εξεταστεί και η Αιγυπτιακή εισήγηση για ανάπτυξη διεθνούς παρουσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως είχα αναφέρει και στις 30 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, κατά την έκτακτη Σύνοδο, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει με τον οποιοδήποτε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. Έχουμε διαθέσει τις υποδομές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στις περιπτώσεις που είτε λόγω των εχθροπραξιών είτε λόγω πολιτικών προβλημάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του αεροδρομίου Ben Gurion και ακολούθως οδικώς στη Γάζα. Ο Γενικός Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της Τσεχικής Προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ισραήλ για να διαβιβάσει την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε σε αυτό το ζήτημα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:22 PM