Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας - 30/01/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Ditmir Bushati και τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας κ. Damian Gjiknuri.


Οι τρεις Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν διμερή Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της Υγείας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης, αφού καλωσόρισε τους δύο Υπουργούς, ανέφερε ότι είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, σημείωσε ο κ. Υπουργός, βρέθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα, ενώ κάλεσε την Αλβανία να προχωρήσει με τη απαραίτητη διαδικασία μεταρρύθμισης και μετέφερε τη θέληση της Κύπρου να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια με τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη της. «Το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, το οποίο υπογράψαμε πρόσφατα, αποτελεί ένα σημαντικό μέσο προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και της συνεργασίας σε πρακτικό επίπεδο. Η Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα Υγείας που μόλις υπογράψαμε, παρέχει την δυνατότητα για μια διαφοροποιημένη συνεργασία σε έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο και για τις δύο χώρες», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την εξεύρεση διευθέτησης το συντομότερο δυνατό, καθώς και για την απειλητική στάση της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ενώ εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακά ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην άνοδο της τρομοκρατίας, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο μας επηρεάζει όλους και αναπόφευκτα την περιοχή μας, την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Βέλγιο και την Γαλλία αποδεικνύουν τη σημασία μιας στοχευμένης και κοινής δράσης ενάντια στην τρομοκρατία και ιδιαίτερα την ανάγκη για προληπτικά μέτρα για την εξάλειψή της σε όλα τα επίπεδα, εξωτερικά και εσωτερικά. Η Κύπρος ανησυχεί ιδιαίτερα και συμμετέχει ενεργά στις συντονισμένες προσπάθειες για την αποτελεσματική εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη συγκεκριμένη πολιτική της Κύπρου στο θέμα του Κοσόβου, καθώς και για θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη σειρά του, ο κ. Bushati ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για τη φιλοξενία και χαρακτήρισε τις επαφές που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της επίσκεψής τους πολύ εποικοδομητικές. Εξέφρασε δε την πολιτική βούληση της Αλβανίας για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και τις πιθανότητες για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. «Επιθυμούμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας, αφού οι δύο χώρες μοιράζονται όμοιες προκλήσεις και ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ο κ. Bushati εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στις προσπάθειες της Αλβανίας. Διαβεβαίωσε δε ότι η Αλβανία θεωρεί την υποψηφιότητά της ως ένα σημαντικό βήμα προς το επόμενο στάδιο, δηλαδή την ενταξιακή διαδικασία.

Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, επίσης, για τη διαδικασία μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται στην Αλβανία, ιδιαίτερα για τις νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν μια θετική γνωμοδότηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έναρξη της ενταξιακής πορείας και την υιοθέτησή της από τα κράτη μέλη.

Επιπρόσθετα, ο κ. Bushati τόνισε ότι η θέση της Αλβανίας όσον αφορά το Κυπριακό παραμένει σταθερή, ξεκάθαρη και σε πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας την εξεύρεση λύσης που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Bushati χαρακτήρισε τις πρόσφατες κινήσεις και θέσεις της Κύπρου στο ζήτημα του Κοσόβου ενθαρρυντικές, καλώντας την Κύπρο να υιοθετήσει πιο ευέλικτη προσέγγιση στο εν λόγω ζήτημα.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπογραφή της Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της Υγείας θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση άλλων συμφωνιών, δίνοντας στις δύο χώρες την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Bushati ανέφερε: «Εκπροσωπώ μια χώρα η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μεταρρύθμισης, χάριν της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η Αλβανία διένυσε μια πορεία από το προηγούμενο καθεστώς μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου θα συμβάλει στη δημοκρατική σταθερότητα στα Βαλκάνια, καθώς και στην διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή μας. Καλωσορίζω τη στάση της Κύπρου όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ του Κοσόβου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα ήθελα να δω μια πιο πρακτική προσέγγιση σε οικονομικό επίπεδο και συνεργασία που θα διευκόλυνε τη διαπροσωπική επαφή». Πρόσθεσε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα έστελνε ένα καλό μήνυμα και θα είχε ιδιαίτερα οφέλη για την Κύπρο και το Κόσοβο.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ενέργειας, ο Αλβανός Υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται πολλές ομοιότητες και προκλήσεις, οι οποίες δημιουργούν πληθώρα ευκαιριών για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η διοργάνωση συνάντησης στα Τίρανα σύντομα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων εταιρειών (σ.σ. που ασχολούνται με θέματα ενέργειας), καθώς και κρατικών αξιωματούχων, για συζήτηση των θεμάτων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:40 PM