Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα - 30/06/2008


Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση με τον Κρατικό Σύμβουλο της χώρας, Αρμόδιο για Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Dai Bingguo.


Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, ο κ. Dai επαναβεβαίωσε για την πάγια θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό, η οποία συνεχίζει σταθερή και αναλλοίωτη με την Κίνα να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου. Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού τόνισε ότι η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και ότι, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για δίκαιη και λειτουργική λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος για θέματα εξωτερικής πολιτικής ευχαρίστησε την Κύπρο για την προσήλωσή της στην πολιτική της Μίας Κίνας, για την άμεση έκφραση συμπαράστασης για τους καταστροφικούς σεισμούς της 12ης Μαΐου στην επαρχία Σιτσουάν και την οικονομική της βοήθεια καθώς και για τη διακηρυγμένη αντίθεση της στην πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τα δεινά που οι σεισμοί έχουν επισωρεύσει καθώς και συγχαρητήρια για την εξαίρετη διαχείριση της κρίσης από την κινεζική ηγεσία. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη για την ειλικρινή θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και επανέλαβε την αντίθεση της Κύπρου στην επιχειρούμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ανέφερε ότι στην τελετή έναρξης η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές εντείνουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του οικονομικού-εμπορικού και τουριστικού. Συμφωνήθηκε επίσης να αυξηθεί η συχνότητα ανταλλαγής επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα και η συνεργασία για περαιτέρω σύσφιξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων, διαδικασία επωφελή και για τις δύο πλευρές.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:02:20 PM