Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών προήδρευσε σύσκεψης για την Οικονομική Διπλωματία - 03/07/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύσκεψης με θέμα την Οικονομική Διπλωματία με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του ΚΟΤ, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και επαγγελματικών συνδέσμων.


Μετά το πέρας της σύσκεψης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ της Κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, από τη μια, και φορέων του ιδιωτικού τομέα, από την άλλη, πραγματοποιήθηκε με στόχο τη συζήτηση του θέματος της συνεργασίας διπλωματίας και οικονομικής πολιτικής. Και πρόσθεσε:

«Οι οικονομικές, επιχειρηματικές σχέσεις είναι πλέον στη σύγχρονη εποχή αναπόσπαστο κομμάτι των διεθνών διπλωματικών σχέσεων ενός κράτους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει μόνο από την πολιτεία ή μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται να υπάρχει μια συνεργασία. Εμείς θεωρούμε ότι με την ανάπτυξη των επενδυτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα ταυτόχρονα ενισχύονται και οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες που σχετίζονται με συγκεκριμένες επενδύσεις. Η πολιτεία, βεβαίως, θέλει να παρέχει το σωστό νομικό και πολιτικό υπόβαθρο με την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, διεθνών συμβάσεων, με την παρουσία διπλωματικών αποστολών, με τη συμπερίληψη σε επίσημες αποστολές εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά, βεβαίως, η υλοποίηση εναπόκειται στον ιδιωτικό τομέα.

Ζούμε στην εποχή της ελεύθερης αγοράς, άρα εμείς θα δίνουμε τις δυνατότητες και ελπίζουμε ότι αυτές θα αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ακούσαμε και συγκεκριμένες απόψεις και εισηγήσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί και θα σταλούν και γραπτώς και θα προχωρήσουμε μετά στην εφαρμογή τους. Δεν είναι κάτι που θα γίνει μία φορά, δεν είναι κάτι που θα γίνει μόνο σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Μιλάμε για την εφαρμογή μιας μακροχρόνιας οικονομικής πολιτικής. Σε ορισμένους τομείς ή σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές μπορεί να υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς θα διαμορφώσουμε τη στρατηγική και την πολιτική μας που θα είναι, όπως είπα, μακροχρόνια. Και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται ταυτόχρονα οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι, αλλά σημειώνεται και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μιας χώρας».

Σε ερώτηση εάν χρειάζεται να γίνουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι, πρώτα από όλα, υπάρχει το θέμα των διεθνών συμβάσεων, όπου πάντα υπάρχουν προοπτικές που εξασφαλίζουν ένα φορολογικό καθεστώς ή προστασία των επενδύσεων, και είναι κάτι που η Κυβέρνηση προωθεί με χώρες, με τις οποίες δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις. «Εκφράστηκαν, ωστόσο, και εισηγήσεις ή και παράπονα από τον ιδιωτικό τομέα ότι σε μερικά σημεία χρειάζεται εκσυγχρονισμός της κυπριακής νομοθεσίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο ήταν παρόντες οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, για να δούμε πού μπορούμε να την απλοποιήσουμε», σημείωσε ο κ. Υπουργός. Πρόσθεσε ότι δύο ζητήματα που τίθενται είναι, από τη μια, πόση ευχέρεια μάς επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση -κάτι που πάντα λαμβάνεται υπόψη- και, από την άλλη, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας και η εισαγωγή πιο απλών και γρήγορων διαδικασιών πρέπει να είναι πάντα στόχος ενός κράτους και εδώ ακριβώς είναι χρήσιμο να ακούγονται οι απόψεις του ιδιωτικού τομέα, οι εκπρόσωποι του οποίου θα στείλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Κληθείς να αναφερθεί σε κάποιες από τις σκέψεις που τέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε: «Θα καθιερώσουμε μια αμφίδρομη σχέση, έτσι ώστε όταν ο ιδιωτικός τομέας πρόκειται να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένες χώρες και τομείς θα προσφεύγει στο κράτος και εμείς θα βοηθάμε σε πολιτικό ή κρατικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, όταν εμείς κρίνουμε, μέσα από τις επαφές μας με άλλες χώρες σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις τους, ότι υπάρχει προοπτική και δυνατότητα για επενδύσεις θα ενημερώνουμε τον ιδιωτικό τομέα και εκείνοι θα μας λένε αν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης. Όπως τόνισα και στη διάρκεια της σύσκεψης, εδώ περιμένω περισσότερη πρωτοβουλία από τον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος είναι εδώ για να βοηθά».

Ερωτηθείς εάν έχουν καθοριστεί κάποιες γεωγραφικές προτεραιότητες, ο κ. Υπουργός είπε ότι έγινε αναφορά στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, γιατί, λόγω της εγγύτητας τους, έχουν κάποια πλεονεκτήματα. Έγινε, όμως, αναφορά και στην Κεντρική Ευρώπη, πρόσθεσε. «Ζήτησα από την κάθε οργάνωση στο δικό της επιχειρηματικό τομέα να μας εισηγηθεί ποιες περιοχές βλέπει ότι έχουν ιδιαίτερη προοπτική. Κι εμείς, βεβαίως, από πολιτικής απόψεως, δίδουμε προτεραιότητα και σημασία στην περιοχή μας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους επιχειρηματικούς τομείς, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση εντοπίζει τις περισσότερες προοπτικές σε δύο κυρίως τομείς: στον τουρισμό –όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση τουριστών στην Κύπρο, αλλά και στις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα σε τρίτες χώρες- και στον οικοδομικό τομέα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αν τα μέλη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ θεωρούν ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που προσφέρονται, η Κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί. Πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες συσκέψεις πιο εξειδικευμένες κατά τομέα, ενώ υπογράμμισε ότι πολύ σημαντική και χρήσιμη θεωρεί τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τα οποία έχει ήδη καθιερώσει μια σχέση συνεργασίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξάλλου, εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι καλό να εμπλέκονται από την αρχή και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περιορισμός σε χώρες, όπου δεν υπάρχουν διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Υπουργός υπέδειξε ότι η Κύπρος, δεδομένου του μεγέθους της, έχει ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό διπλωματικών αποστολών. Και πρόσθεσε: «Επίσης αξιοποιούμε το θεσμό των επίτιμων προξένων που σε πολλές χώρες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αλλά, πέρα από τη μόνιμη παρουσία, αναπτύσσουμε με τις επαφές μας σε πολιτικό επίπεδο ιδιαίτερες σχέσεις, είτε με επισκέψεις στις χώρες είτε στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:17:19 PM