Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών στην Αλβανία - 07/06/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία κατά την οποία έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Bamir Topi και τον Πρωθυπουργό Sali Βerisha. Είχε επίσης συνάντηση με την Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Josefina Topalli. Ο κ. Κυπριανού είχε συνομιλίες με τον ομόλογο του Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Lulzim Basha. Κατά τη συνάντηση τους οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για τη Διεθνή Οδική Μεταφορά Επιβατών και Εμπορευμάτων.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του με την αλβανική Κυβέρνηση. Σημείωσε πως όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Κύπρο για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και συγκεκριμένα για την επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας.

Ανέφερε ακόμη πως παρά τη διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών στο θέμα του Κοσσόβου, «είναι σημαντικό το γεγονός πως η Αλβανία θεωρεί πως δεν υπάρχει διασύνδεση με το Κυπριακό και πως η αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως το μήνυμα που πήρε από τις επαφές του με την αλβανική Κυβέρνηση είναι ότι η Αλβανία στηρίζει την νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια στα πλαίσια αυτής της νέας διαδικασίας.

Από πλευράς του ο κ. Basha εξέφρασε την ''ιδιαίτερη χαρά'' του που υποδέχθηκε τον πρώτο Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών που επισκέπτεται τα Τίρανα. Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη στην κυπριακή Κυβέρνηση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας καθώς και για την επικύρωση από την Κύπρο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ.
Αυτό, είπε, είναι ένα βήμα που οδηγεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ. Είμαι επίσης ευγνώμων για τη στήριξη της Κύπρου μέσα στην ΕΕ στην έγκριση του οδικού χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα με πρακτική αξία, επεσήμανε.

Οι εξελίξεις στην περιοχή, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο καθιστούν τη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Κύπρου πολύ σημαντική για μας, υπογράμμισε ο κ. Basha. Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στα Τίρανα, ο Υπουργός Εξωτερικών προσφώνησε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Κυπρίων και Αλβανών επιχειρηματιών και επενδυτών. Στην προσφώνηση ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αλβανία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για ξένες επενδύσεις και προέτρεψε τους Κύπριους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους δημιουργώντας παράλληλα στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της Αλβανίας.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ακόμα ότι στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του συμφώνησαν να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την προστασία των ξένων επενδύσεων και την αποφυγή της επιβολής διπλής φορολογίας με στόχο να προωθήσουν τις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:03:21 PM