Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής - 08/01/2008


Κατά την παραμονή της στο Αμμάν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Riad Al – Malki.


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος ενημέρωσε εκτενώς την κα Μαρκουλλή για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Παλαιστινιακής Αρχής για τις επιπτώσεις που δυνατό να επιφέρουν οι αρνητικές εξελίξεις τόσο στο θέμα της επέκτασης των οικισμών, όσο και στο θέμα της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη, στις προσπάθειες για δημιουργία κατάλληλου κλίματος στις διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Παλαιστινιακού.

Ο κ. Riad Al–Malki, επαναβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παλαιστινιακού λαού, το οποίο βασίζεται στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. Παράλληλα, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Παλαιστινιακής Αρχής, για τη βοήθεια που προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συνέδριο των Δωρητών για την Παλαιστίνη, στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και για την οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια που συνεχίζει να προσφέρει η Κύπρος στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Από την πλευρά της η κα Μαρκουλλή, διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στήριξης της Κύπρου προς τους Παλαιστινίους στον αγώνα τους για ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα ζει πλάι-πλάι με το κράτος του Ισραήλ σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Ενημέρωσε επίσης τον Παλαιστίνιο Υπουργό για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας, ιδιαίτερα, πτυχές του Κυπριακού που προσομοιάζουν με εκείνες του Μεσανατολικού.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως συσταθεί στην Κύπρο Ομάδα εμπειρογνώμων που θα επισκεφθεί σύντομα τα Παλαιστινιακά εδάφη. Στόχος της Ομάδας θα είναι η εξεύρεση τρόπων καλύτερης αξιοποίησης της οικονομικής βοήθειας που θα προσφέρει η Κύπρος στην ανάπτυξη της υποδομής των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω των υποτροφιών που θα παρασχεθούν, κυρίως στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και του Τουρισμού.

Η κα Μαρκουλλή μεταβαίνει σήμερα στη Ραμάλλα όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas και τον Πρωθυπουργό Salam Fayyad.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:06 PM