Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώση της Υπουργού Εξωτερικών - 08/06/2012


Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ahmet Davutoğlu, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παρουσία και της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κας Catherine Ashton και του Επίτροπου Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας κ. Stefan Füle, σύμφωνα με την οποία «…οι σχέσεις και οι επαφές με την ΕΕ θα συνεχισθούν, αλλά κανένα Υπουργείο ή Υπηρεσία της Τουρκίας δεν θα έχει επαφή με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε καμία απ` τις δραστηριότητες της…», η Υπουργός Εξωτερικών δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, ότι η προκλητική και απαράδεκτη στάση της Τουρκικής Κυβέρνησης και επ’ αυτού του ζητήματος έχει απαντηθεί με τον πλέον σαφή τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 5 Δεκεμβρίου 2011 και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου.


Η κα Υπουργός υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε «…τη σοβαρή ανησυχία του για τις τουρκικές δηλώσεις και απειλές…», ζητώντας παράλληλα «…τον πλήρη σεβασμό του ρόλου της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες θεσμικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΕΕ, προβλεπόμενο στη Συνθήκη…».

Η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή κάλεσε την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να εισακούσει τις ξεκάθαρες προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες απηύθυνε εκ νέου από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy στις 28 Μαΐου, και να συμμορφωθεί επιτέλους με τις γενικότερες υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης, αντί να επιδίδεται σε αντιπαραγωγικές πολιτικές, οι οποίες σε τελική ανάλυση υπονομεύουν την ίδια και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε εξάλλου τον κ. Davutoğlu ότι κανένα δεν έχει ωφελήσει ποτέ η πολιτική της άδειας καρέκλας, επισημαίνοντας ότι η μόνη που θα βγει ζημιωμένη από αυτή την απαράδεκτη πολιτική της Τουρκίας είναι η ίδια.

Εν κατακλείδι, η κα Υπουργός επανέλαβε ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προτίθεται να χειριστεί το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ με αντικειμενικότητα και βάσει των ίδιων κριτηρίων που ισχύουν και για τα άλλα υποψήφια προς ένταξη κράτη, σημειώνοντας εν τούτοις ότι η επίτευξη της οποιασδήποτε προόδου θα εξαρτηθεί κυρίως από την ίδια την Τουρκία.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:36:49 PM