Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας - 08/07/2009


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Γερουσιαστή κ. Alfredo Mantica, είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού.


Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ιταλία είναι πολύ καλές τόσο στον πολιτικό όσο και στον εμπορικό τομέα. Είμαστε, πρόσθεσε, και οι δύο Μεσογειακές χώρες, γεγονός που μας κάνει να έχουμε κοινές αντιλήψεις σε πολλά ζητήματα, τόσο σε ό,τι αφορά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως προς την εξωτερική πολιτική της. Αυτό αφορά ιδιαίτερα, επισήμανε ο κ. Κυπριανού, την ευρύτερη περιοχή νότια της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ.Υπουργός, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα όπως και ζητήματα που αφορούν στη Μεσογειακή Ένωση.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Οι δυο χώρες, τόνισε, ο κ. Κυπριανού, υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς, ωστόσο, οποιεσδήποτε εκπτώσεις.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Ανέφερε δε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο, πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, και εν όψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Ιταλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κ. Mantica ανέφερε, επίσης, ότι ενημερώθηκε από τον κ. Κυπριανού για την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που αφορά στους Κύπριους και, ως εκ τούτου, η Ιταλική Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παρέμβει, με οποιονδήποτε τρόπο, στις διαπραγματεύσεις ή να υποβάλει χρονοδιαγράμματα.

Επισήμανε, ωστόσο, πως η Ιταλία, ως μια φιλική χώρα προς την Κύπρο, είναι έτοιμη να συμβάλει με όποιο τρόπο δύναται, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.

Οι επόμενοι μήνες, ανέφερε ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών θα είναι πολύ
σημαντικοί, σε πολιτικό επίπεδο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Κύπρο.

Καταλήγοντας σημείωσε πως η Ιταλία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:17:16 PM