Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το ψήφισμα 1953 (2010) για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP - 15/12/2010


Επιβεβλημένη είναι η παραμονή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου χαιρετίζοντας το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την ανανέωση της θητείας της UNFICYP για ακόμα έξι μήνες. Η παραμονή της UNFICYP στην Κύπρο είναι επιβεβλημένη λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Το Ψήφισμα, βάσει της πάγιας πρακτικής που ακολουθεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενόψει των προσπαθειών για επίτευξη λύσης, είναι ισορροπημένο και πολλές αναφορές προηγούμενων Ψηφισμάτων επαναλαμβάνονται. Στο Ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, επαναβεβαιώνεται ότι:

Α) Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες είναι απαραίτητη η διατήρηση των δυνάμεων της UNFICYP στο νησί

Β) Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, βρίσκεται πρώτα απ’ όλα στα χέρια των Κυπρίων

Γ) Πρωταρχικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να στηρίζει τις δύο πλευρές για επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό

Δ) Η λύση του Κυπριακού στηρίζεται στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ε) Το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει, επίσης, όλα τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και ειδικά το 1251 (1999) που αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται σ’ ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις υπηρεσίες που παρέχει στην επιτήρηση της κατάστασης στην Κύπρο, όπως και για τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Λύση, η οποία να στηρίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα συνεχίσει εντατικά να εργάζεται με αποφασιστικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα για την επίτευξη αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης, το συντομότερο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι στη δική της καλή θέληση, θα συναντήσει την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής ηγεσίας, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:52 PM