Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρέσβη του Καζακστάν - 13/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρέσβη του Καζακστάν, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. Galym Orazbakov.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Orazbakov υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις ώστε να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι παρούσες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Ο Πρέσβης του Καζακστάν σημείωσε ακολούθως ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για τη δημιουργία φιλικής και αμοιβαία επωφελούς επικοινωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε: «Το Καζακστάν χαιρετίζει την επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. Υποστηρίζει τις συνεχείς προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα επικεντρωθεί στην εμβάθυνση του αμοιβαίου πολιτικού διαλόγου και στην ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ΕΕ ως στρατηγικού εταίρου του Καζακστάν και υπογράμμισε ότι η βελτίωση των σχέσεων με κάθε κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα. Η Κύπρος, τόνισε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πολιτικής και οικονομικής βαρύτητας της στην ΕΕ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Καζακστάν.

Στο εγγύς μέλλον, είπε ο κ. Orazbakov, η συνεργασία ανάμεσα στο Καζακστάν και την ΕΕ θα καθορίζεται βάσει της στρατηγικής της ΕΕ για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που αποφασίστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου του 2007, και το πρόγραμμα του Καζακστάν «Ο δρόμος προς την Ευρώπη», που στόχο έχει την επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ στους τομείς του εμπορίου, της τεχνολογίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της ποιότητας ζωής κ.ά. Επισήμανε δε ότι η στήριξη της Κύπρου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά το εν λόγω πρόγραμμα θα καταστεί η κινητήριος δύναμη για τη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και το Καζακστάν προς όφελος όλων των μερών.

Στη συνέχεια ο κ. Πρέσβης εστίασε στη σημασία της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων πολιτών και από τις δύο χώρες, καθώς και στο εμπόριο και την οικονομική συνεργασία σε διμερές επίπεδο που θα μπορούσαν, όπως είπε, να αξιοποιηθούν περαιτέρω.

Η χώρα μου εισήλθε, είπε ακολούθως, σε ένα νέο στάδιο οικονομικής ανάπτυξης και είναι έτοιμη να επενδύσει το εγχώριο κεφάλαιο σε έργα στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Κύπρο. Αναφέρθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, στις ευνοϊκές προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν για την αύξηση των κυπριακών επενδύσεων στην οικονομία του Καζακστάν, καθώς και στη σημασία που έχει ο τουρισμός της Κύπρου στην επέκταση των διμερών σχέσεων.

Καταλήγοντας, έκανε αναφορά στην προοπτική απευθείας αεροπορικών πτήσεων ως έναυσμα για την αύξηση των επιχειρηματικών και τουριστικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Καζακστάν, οι οποίες στηρίζονται σε κοινές αξίες όπως είναι η υποστήριξη των δημοκρατικών αρχών, η χρηστή διακυβέρνηση και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κύπρος, πρόσθεσε, επιθυμεί να διευρύνει τις σχέσεις της με την περιοχή της Κεντρικής Ασίας και ήταν μια από τους πρώτους υποστηρικτές της προσπάθειας του Καζακστάν για ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για την ανάληψη της προεδρίας του εν λόγω Οργανισμού από το Καζακστάν την ερχόμενη χρονιά ευχόμενος κάθε επιτυχία, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ευνοϊκά την ένταξη του Καζακστάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ακολούθως, επισήμανε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Καζακστάν, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δεσμοί φιλίας. Η Κύπρος, πρόσθεσε προσφέρει από πέρσι υποτροφίες στο Καζακστάν και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί για να ικανοποιηθεί η επαρκής ανταπόκριση από πολίτες της χώρας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιθυμία για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και σε χώρες όπως το Καζακστάν που έχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη και δυναμική οικονομία. Είπε επίσης ότι προτρέπει τους επιχειρηματίες τους Καζακστάν να οργανώσουν διμερείς επισκέψεις με Κύπριους επιχειρηματίες για συζήτηση της δυνατότητας ενίσχυσης των επαφών τους έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωζώνης, έχει ένα σταθερό και υγιές οικονομικό περιβάλλον.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η σύναψη συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας θα είναι προς όφελος της ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, και σημείωσε παράλληλα ότι έχει αποφασιστεί το άνοιγμα Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Καζακστάν στο εγγύς μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να εξασθενίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε 'κόκκινες γραμμές' και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:44 PM