Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λίβανο - 04/01/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λίβανο, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο του Λιβάνου κ. Michel Suleiman. Είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Nabih Berri και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ali al-Shami.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ανασκόπησαν τις εξαιρετικές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέτασαν τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση τους. Συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Παλαιστινιακό καθώς και τη συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα τη νέα φάση εντατικών συνομιλιών.

Ο κ. Berrri, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, επέδειξε ενδιαφέρον για τις συνομιλίες, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη του στη διατήρηση της ενότητας του νησιού.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λίβανο και επανέλαβε την πρόσκληση προς τον κ. Berri να επισκεφθεί την Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό, είπε ο κ. Κυπριανού, παράλληλα με τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων να αναπτύσσονται και οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων. Τα Κοινοβούλια εκπροσωπούν απευθείας το λαό, είπε, και η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί την καλύτερη έκφραση συνεργασίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση του με το Λιβανέζο ομόλογο του κ. Shami, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι αποτελεί τιμή γι' αυτόν το ότι είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέπτεται τη Βηρυτό μετά την εγκατάσταση της νέας Κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαίρετες και ότι με τον κ. Shami συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και εξέτασαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Τα πράγματα, είπε κινούνται αργά, αλλά υπάρχει κάποια πρόοδος και δέσμευση μας είναι να καταλήξουμε σε λύση.

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κύπρος παρέχει την υποστήριξη και τη βοήθεια της προς το Λίβανο όσον αφορά τη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε ο πιο κοντινός γείτονας, είπε, η κοντινότερη προς την περιοχή και το Λίβανο χώρα μέλος της ΕΕ και πιστεύουμε ότι μπορούμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον να μεταφέρουμε θέματα και ανησυχίες του Λιβάνου στην ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτή τη στενή συνεργασία με το Λίβανο, κατέληξε ο κ. Κυπριανού. Ο Λίβανος είναι τώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σημαντικό να ενημερώνεται για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:23 PM