Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ - 25/06/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης είχαν χθες, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Gunther Oettinger.


Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Επίτροπο Ενέργειας επί των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις μελλοντικές ερευνητικές γεωτρήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις δυνατότητες μετατροπής της Κύπρου σε εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης, καθώς και των σχεδιασμών μας όσον αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και την εξαγωγή του μέσω του σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό, σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς και στη διάθεση της χώρας μας να αποτελέσει τον σύνδεσμο της υλοποίησης του ανατολικού μεσογειακού ενεργειακού διαδρόμου. Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Κύπρου αποτελεί η κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, τόσο για την εκμετάλλευση των εγχώριων αποθεμάτων, όσο και ενδεχομένως αυτών των γειτονικών χωρών.

Κατά τη συνάντηση αναγνωρίστηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων της ΕΕ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εγκαθίδρυση διαλόγου για συγχρονισμό των προγραμματισμών τους και αναγνώρισαν πως οι σχεδιασμοί της Κύπρου είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τη στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ για ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Μεταξύ άλλων, ο εν λόγω διάλογος θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και τις δυνητικές ποσότητες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο χρηματοδότησης μελετών και έργων μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:51:06 PM