Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες


Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μουσκάτ, κ. Ανδρέας Παναγιώτου, επέδωσε την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, τα Διαπιστευτήριά του προς τον Πρόεδρο των Σεϋχελλών κ. James Alix MICHEL, ως νέος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με έδρα το Μουσκάτ, σε επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας.


Της επίσημης τελετής ακολούθησε 20λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παναγιώτου με τον Πρόεδρο MICHEL, κατά τη διάρκεια της οποίας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για καλή υγεία και ευτυχία στον Πρόεδρο MICHEL, καθώς και για συνεχή πρόοδο και ευημερία προς τον φίλο λαό των Σεϋχελλών. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαίρετες και εγκάρδιες σχέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες, καθώς και στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξορίστηκε σε Σεϋχέλλες. Ταυτόχρονα, τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των σχέσεων αυτών σε όλους τους τομείς, προς κοινό όφελος των δύο χωρών και λαών. Σημείωσε την ύπαρξη επτά διμερών Συμφωνιών και ότι οι συναντήσεις που θα είχε αργότερα με αρμόδιους αξιωματούχους των Σεϋχελλών, θα επικεντρώνονταν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών και της προώθησης των τουρισμού, επενδύσεων και εμπορίου, καθώς και σε θέματα Μπλε Οικονομίας (Blue Economy) και περιβάλλοντος, με πιθανότητα συνομολόγησης σχετικών Συμφωνιών.

Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος MICHEL αφού καλωσόρισε τον Ύπατο Αρμοστή στις Σεϋχέλλες, ανταπέδωσε τις θερμές ευχές και χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τον οποίο είχε μάλιστα συναντήσει τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα) και εξέφρασε διάθεση για περαιτέρω σύσφιξη διμερών σχέσεων Κύπρου-Σεϋχελλών σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Σεϋχέλλες θεωρούν πολύ σημαντική την σχέση τους με την Κύπρο, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν η μία την άλλη σε διεθνή θέματα και πολυμερείς Οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ, Κοινοπολιτεία, Ε.Ε, κλπ.).

Στη δευτερολογία του, ο κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο MICHEL για τις σταθερές θέσεις αρχών και τη διαχρονική υποστήριξη των Σεϋχελλών στο Κυπριακό και τον ενημέρωσε σφαιρικά για τις τρέχουσες εξελίξεις σε διαπραγματεύσεις επίλυσής του.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος MICHEL, αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στις άριστες πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, εξέφρασε την προσδοκία όπως αναπτυχθούν κατά τον ίδιο τρόπο και οι εμποροοικονομικές, ενώ επανέλαβε την σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο και τον λαό της, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα για σύντομη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 24/10/2016 12:27:55 PM