Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Νορβηγίας - 11/01/2012


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Νορβηγίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Sjur Larsen.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης της Νορβηγίας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κυβέρνησης της χώρας του στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Νορβηγία, είπε, ελπίζει ειλικρινά να καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης στο σύντομο μέλλον η οποία θα τερματίζει τον διαχωρισμό των κοινοτήτων της Κύπρου.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαïκή Ένωση, ανέφερε ο Πρέσβης της Νορβηγίας, την έφερε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Συνεργαζόμαστε στενά, πρόσθεσε, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη σε σημαντικούς τομείς όπου υπάρχουν κοινές προκλήσεις και συμφέροντα. Προσβλέπουμε να εργαστούμε από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο σημαντικό αλλά και γεμάτο προκλήσεις αυτό έργο.

Ο κ. Larsen χαρακτήρισε εξαίρετες τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Νορβηγίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε ότι παρόλο που η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς, στα οποία μετέχει και η Νορβηγία.

Ο Πρέσβης της Νορβηγίας έκανε επίσης αναφορά στην ανανέωση μέχρι το 2014 του Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες στις 12 Δεκεμβρίου 2011, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, όπως και στο παρελθόν, θα συνεχιστεί η επιτυχής συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Αναφέρθηκε επίσης στη χορηγία που παρέχει η Νορβηγία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και στη σημασία της ενίσχυσης των δικοινοτικών προγραμμάτων και της δικοινοτικής συνεργασίας. Ο Πρέσβης της Νορβηγίας σημείωσε με ικανοποίηση την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Συνεργασίας», τον περασμένο Μάιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρόμοια πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα συμβάλλουν στην προσέγγιση των ανθρώπων και από τις δύο κοινότητες.

Στη συνέχεια ο κ. Larsen αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που διανοίγονται για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά το αρνητικό κλίμα στην οικονομία διεθνώς, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ο Πρέσβης της Νορβηγίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυπριακής Κυβέρνησης θα φέρει σε πέρας την αποστολή του και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνεργασία για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε, βασίζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές τις οποίες και οι δύο χώρες απολαμβάνουν και υποστηρίζουν. Απόδειξη των εξαίρετων αυτών σχέσεων, πρόσθεσε, είναι η ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών για την υλοποίηση των προνοιών του χρηματοδοτικού μηχανισμού που προώθησε η Νορβηγία στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία και ο πολιτισμός, παράλληλα με την επίτευξη συμφωνίας στην αποφυγή της διπλής φορολογίας. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, έναν τομέα στον οποίο η Νορβηγία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε, επίσης, αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία σε ειρηνευτικές προσπάθειες και ανθρωπιστικά ζητήματα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολύτιμη συνεισφορά της Νορβηγίας για το «Σπίτι της Συνεργασίας», στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η οικοδόμηση της ειρήνης παραμένει προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Greentree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:11 PM