Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Ρουμανία


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ρουμανία, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Emil Boc. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και εξετάστηκαν τρόποι για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Συζητήθηκαν, επίσης, διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό για την παρούσα φάση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.


Την Παρασκευή 14 Μαΐου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του κ.Teodor Baconschi, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και τρόποι αναβάθμισης της συνεργασίας των δυο χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε διεξοδικά τον Ρουμάνο Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Ο κ. Baconschi εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ρουμανίας στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εσωτερικής οικονομικής κατάστασης της Ρουμανίας και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι δυο Υπουργοί εγκαινίασαν έκθεση διπλωματικών εγγράφων στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Κύπρου- Ρουμανίας. Ακολούθησε γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών προς τιμήν του κ. Κυπριανού.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Κυπριανού είχε, επίσης, συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Adrian Severin, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του απευθείας εμπορίου. Ανταλλάγησαν, επίσης, απόψεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ακολούθως την ίδια ημέρα, ο κ. Κυπριανού αναχώρησε για τη Βενετία, για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης των Δήμων Λάρνακας-Βενετίας, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:24:44 AM