Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών: Η Ρωσία παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Κυπριακής Δημοκρατίας - 21/06/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, υπογράμμισε ότι «η Ρωσία είναι και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης και υποστηρικτής των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω σε θέσεις αρχών, πάνω στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο».


Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με τη ρωσική Κυβέρνηση και με τον συνάδελφό του κ. Λαβρόφ έχουν συχνές επαφές, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στις οποίες γίνεται ανασκόπηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Το κυπριακό πρόβλημα είναι πάντα στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, σημείωσε ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, πρόσθεσε, συζητούν και άλλα διμερή ζητήματα, όπως η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών - στον πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό τομέα - αλλά και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Μεσανατολικό. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι πάντα συζητούν και το θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, κάτι που αποτελεί και πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θεωρεί τη Ρωσία ως ένα σταθερό εταίρο της ΕΕ.

Αναφορικά με τη διοχέτευση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ισχυρισμών ότι υπήρξε αδιαφορία ή ότι η Ρωσική Ομοσπονδία κράτησε αποστάσεις στην τελευταία συζήτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι του προκαλεί εντύπωση και τόνισε τα εξής: «Ουδέποτε άλλαξε η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί τον κυριότερο, μαζί βέβαια και με άλλες φίλες χώρες, συμπαραστάτη μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Χάρη στις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορέσαμε να πετύχουμε ένα ψήφισμα ισοζυγισμένο που δεν αλλοιώνει τις βασικές αρχές και τις βασικές παραμέτρους της επίλυσης του Κυπριακού», είπε. «Οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία δεν μπορώ παρά να τη διαψεύσω», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι τον προβληματίζει γιατί ειδικά αυτή την περίοδο γίνεται αυτή η προσπάθεια να αποδοθεί στη Ρωσία κάποια δήθεν αδιαφορία».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:26:51 PM