Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Κύπριος Αντιπρόσωπος στην Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ, αντέκρουσε προχθές τουρκικούς ισχυρισμούς - 30/10/2009


Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ κ. Χρυσόστομος Σταύρου άσκησε προχθές το δικαίωμα απάντησης στον Τούρκο Αντιπρόσωπο, ο οποίος νωρίτερα είχε λάβει το λόγο για να απαντήσει στις ομιλίες της Ελλάδας και της Κύπρου για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ο Τούρκος Αντιπρόσωπος επανέλαβε τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς αναφορικά με το Κυπριακό από το 1960 και μετά.


Ο Κύπριος Αντιπρόσωπος εξέφρασε λύπη που ο Τούρκος Αντιπρόσωπος κατέφυγε, ακόμα μια φορά, σε παραποίηση των γεγονότων αναφορικά με το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την προσοχή από την ουσία του προβλήματος, για την οποία η χώρα του θεωρείται υπεύθυνη. Σημείωσε ότι η σημερινή διαίρεση της Κύπρου και οι τραυματικές επιπτώσεις της στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους οφείλονται στη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία, η οποία συντηρεί την αποσχιστική οντότητα σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου διερωτήθηκε αν δεν είναι παράδοξο μια χώρα, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία, να κατέχει τμήμα ενός άλλου κράτους, υποσκάπτοντας την εδαφική του ακεραιότητα και μη συμμορφούμενο με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού. Και πρόσθεσε ότι είναι και παράδοξο, αλλά και παράνομο.

Τέλος, τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους και να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αξίες και αρχές της Ε.Ε ενώ η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, ανεξαρτήτως προέλευσης, είναι αναγκαία. Αν η Τουρκία πράγματι επιθυμεί λύση – είπε – τότε πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και να αφήσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζήσουν μαζί, ειρηνικά.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:08 PM