Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στον Λίβανο - 14/03/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή αναχωρεί αύριο για διήμερη επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με το σύνολο σχεδόν της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.


Η κα Υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου, Στρατηγό Michel Suleiman, τον Πρωθυπουργό Najib Mikati, τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Nabih Berri και τον ομόλογό της, Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, δρα Adnan Mansour.

Αντικείμενο συζήτησης των συναντήσεων αυτών θα είναι η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου, ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί, επίσης, η πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις στη Συρία, Ιράν, Αίγυπτο και Λιβύη, καθώς και άλλα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης την ενημέρωση της λιβανικής πλευράς για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αφού η δρ Μαρκουλλή αναμένεται να προεδρεύσει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Λιβάνου, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η δρ Μαρκουλλή θα ενημερώσει τους συνομιλητές της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα εγείρει προξενικά ζητήματα που αφορούν Κύπριους πολίτες.

Το βράδυ της Πέμπτης η κα Υπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν της ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Βηρυτό κ. Όμηρος Μαυρομμάτης, στο οποίο θα παραστούν παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του Λιβάνου.

Η δρ Μαρκουλλή θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου κ. Gebran Bassil, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Gaby Layoun, τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Λιβάνου κ. Shakib Qortbawi και τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στη γειτονική χώρα, η κα Υπουργός έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες των κοινοτήτων που απαρτίζουν το πολιτικό και κοινωνικό μωσαϊκό του Λιβάνου. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον κ. Michel Aoun (Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα), τον κ. Fouad Siniora (Πρώην Πρωθυπουργό), κ. Walid Jumblatt (Σοσιαλιστικό Κόμμα) καθώς επίσης με εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χιζμπολλάχ. Επίσης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πατριάρχη - Καθολικό του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Aram I της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας και τον Μαρωνίτη Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Bechara Boutros al-Rahi.

Κατά την παραμονή της στη Βηρυτό, η κα Υπουργός θα δώσει συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ.

Η δρ Μαρκουλλή επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή, 16 Μαρτίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:35 PM