Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απάντηση της Κύπρου στις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - 26/09/2009


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε χθες γραπτώς προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, για να κυκλοφορήσει ως έγγραφο του ΟΗΕ, την απάντηση της Κύπρου προς τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν σχετικά με την Κύπρο, στο λόγο του προχθές ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης.


Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

"Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι θέσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης στις 24 Σεπτεμβρίου 2009 είναι σαφώς ασύνδετες, τόσον όσο αφορά το γράμμα όσο και το πνεύμα, με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να φθάσουν σε μια πολιτική διευθέτηση μέσα στα πλαίσια της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας επιλεκτικά θυμήθηκε σήμερα το ρόλο της χώρας του ως εγγυήτριας δύναμης, μόνο σε σχέση με ένα λεγόμενο 'νέο συνεταιρισμό' στην Κύπρο, μια έννοια που εμπίπτει εκτός της συμφωνημένης βάσης επί της οποίας διεξάγονται οι συνομιλίες.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας επιχειρεί να εισαγάγει στοιχεία που δεν αποτελούν μέρος της συμφωνημένης διαδικασίας, όπως την επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό συνιστά προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, και θα έθετε σε κίνδυνο το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, που είναι να εξευρεθεί μια λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας εισηγήθηκε ότι αν η λύση που θα εξευρεθεί δεν εμπίπτει εντός των συγκεκριμένων προϋποθέσεων τις οποίες έχει θέσει η Τουρκία, τότε τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιδιώξουν την 'ομαλοποίηση' του καθεστώτος της ούτω καλούμενης 'ΤΔΒΚ'.

Πρέπει να υπενθυμιστεί στην Τουρκία, η οποία τώρα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι ο ρόλος της είναι να υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα και όχι να καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναβαθμίσει μια παράνομη οντότητα που έχει καθολικά καταδικαστεί από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τέλος, αντί να ομιλεί για την ούτω καλούμενη 'απομόνωση' της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρέπει να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους επιτρέποντας στον ηγέτη αυτής της κοινότητας να καταλήξει σε μια λύση που θα εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Η 'απομόνωση' στην οποία αναφέρεται ο κ. Ερντογάν αποτελεί άμεση συνέπεια της συνεχιζόμενης κατοχής σημαντικού τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:02 PM