Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Διαμαρτυρία της Κύπρου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία - 19/06/2009


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 5 Ιουνίου επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου που σημειώθηκαν από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 28 Μαΐου.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει ότι η τουρκική πολιτική μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και διαιωνίζει την ανασφάλεια και την ανησυχία στο νησί. Επιπλέον, σημειώνει, οι συνεχείς προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και την περαιτέρω ενίσχυση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, υποσκάπτουν σοβαρά όλες τις προσπάθειες για επανένωση και συμφιλίωση. Τέτοιες ενέργειες και πολιτικές, υπογραμμίζει, αποδεικνύουν ξεκάθαρα την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας που είναι τώρα μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρει στη συνέχεια ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταγράφει κάποιες από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις από την Τουρκία στην πρόσφατη έκθεση του για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Τέλος, τονίζει, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Η επιστολή κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:46 PM