Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στην τελετή έναρξης των εργασιών της 23ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ - 24/08/2010


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο για τις εργασίες της 23ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ καθώς και του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.


Το Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων αποτελεί ετήσιο σημείο αναφοράς. Αποτελεί τον ισχυρό συνδετικό κρίκο των απανταχού Κυπρίων. Ο ρόλος που οι απόδημοί μας διαδραματίζουν για την Κύπρο, από την ανεξαρτησία μέχρι και σήμερα, ήταν και παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός.

Προωθείτε με σθένος το δίκαιο του κυπριακού αγώνα ανά την υφήλιο, κτίζετε γέφυρες φιλίας μεταξύ των χωρών που ζείτε και της Κύπρου. Συμβάλλετε στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία τόσο των χωρών διαμονής όσο και της ιδιαίτερης πατρίδας σας. Αναμφίβολα, αποτελείτε για εμάς πηγή υπερηφάνειας για το παρόν και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Το έργο που επιτελείται από τις οργανώσεις ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ είναι σε όλους γνωστό και εκτιμητέο. Η πολύπλευρη αυτή δράση συνεπικουρείται από την αξιόλογη δραστηριότητα των ομοσπονδιών των απόδημων Κυπρίων σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη. Η συνεχής και συνεπής προσφορά σας έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη διεθνοποίηση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, αποτελεί αναντικατάστατο στήριγμα και βοήθεια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για δικαίωση του αγώνα μας και για επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι τραγικό το ότι σήμερα το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Όμως οι φωνές και οι ενέργειές σας συνέβαλαν σημαντικά στο να διατηρήσουμε το Κυπριακό ζωντανό στη διεθνή σκηνή παρά τα 36 χρόνια που πέρασαν. Οι δικές σας προσπάθειες αφυπνίζουν και ενεργοποιούν δυνάμεις και παράγοντες του εξωτερικού με στόχο την επίλυση του προβλήματός μας. Στον κοινό αυτόν αγώνα για ενίσχυση της διεθνούς φωνής της Κύπρου είναι ανεκτίμητη η πολιτική και ηθική συμπαράσταση φίλων και υποστηρικτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στους νέους που βρίσκονται στο σημερινό ακροατήριο. Η ΝΕΠΟΜΑΚ αποτελεί τη φυσική συνέχεια του επιτυχημένου έργου που επιτελεί η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ.

Από τη φύση της η νεολαία είναι πάντα το πιο μαχητικό τμήμα του κάθε λαού. Μαζί με εσάς τους νέους, με τον δικό σας νεανικό ενθουσιασμό και ζωντάνια, να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε δυναμικά και να διασφαλίσουμε τα δίκαια της Κύπρου.

Αναφέρομαι όμως ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ με μόνο κίνητρο την αγάπη και προσφορά προς την πατρίδα και θα ήθελα να τονίσω την παρουσίαση και υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα ειδικά για τους απόδημους νέους δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τέτοιες δράσεις σκοπό έχουν να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς της νεολαίας των αποδήμων με την Κύπρο - να προσφέρουν μεγαλύτερη επαφή και καλύτερη γνώση της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας - καθιστώντας τους έτσι πρεσβευτές της Κύπρου στις χώρες που διαβιούν.

Το Συνέδριο Αποδήμων αποτελεί δεξαμενή σκέψης και κατεξοχήν χώρο προβληματισμού. Και φέτος θα έχετε την ευκαιρία για μια συνολική ενημέρωση όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Παράλληλα, οι θεσμοθετημένες πλέον ετήσιες συναντήσεις μας αποτελούν βήμα για τη συνέχιση και την περαιτέρω εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων των αποδήμων και της κυπριακής Πολιτείας, της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των κομμάτων καθώς και άλλων φορέων και οργανώσεων. Στόχος είναι πάντοτε μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο που αναπτύσσεται να βρίσκονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους αποδήμους μας.

Θα ήθελα εδώ να σας διαβεβαιώσω, εκ νέου, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση γενικότερα, αλλά βεβαίως και εγώ προσωπικά, παραμένουμε σταθεροί συμπαραστάτες στις προσπάθειές σας. Είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι και φέτος χρήσιμες, παραγωγικές και ουσιαστικές. Θα συμβάλουν έτσι στον όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό μεταξύ μας που θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη προώθηση των κοινών μας στόχων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και καλή παραμονή στην Κύπρο μας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:27:42 PM