Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίδοση διαπιστευτηρίων κ. Παύλου Αναστασιάδη ως του πρώτου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας στον Καναδά με έδρα την Οττάβα - 24/03/2016


Ο κ. Παύλος Αναστασιάδης επέδωσε στις 22 Μαρτίου 2016, στον Γενικό Κυβερνήτη του Καναδά κ. David Johnston τα διαπιστευτήριά του ως νέος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στον Καναδά. Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας που έχει έδρα την Καναδική πρωτεύουσα και ακολουθεί την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης του περασμένου έτους για αναβάθμιση της διπλωματικής εκπροσώπησης της Δημοκρατίας στον Καναδά με την ίδρυση Υπάτης Αρμοστείας στην Οττάβα.


Καλωσορίζοντας τον νέο Ύπατο Αρμοστή, ο Γενικός Κυβερνήτης αναγνώρισε τη σημασία της ενέργειας αυτής και εξέφρασε την περί τούτου εκτίμηση του Καναδά, προσθέτοντας ότι αυτή και η επάνοδος του Κύπριου διπλωμάτη ως επιτόπου Αρχηγού της Διπλωματικής Αποστολής στην Οττάβα, συνιστά μια θαυμάσια ένδειξη της ενισχυόμενης σχέσης μας, σηματοδοτεί μια νέα φάση στις ήδη φιλικές σχέσεις Καναδά-Κύπρου και παρέχει αναβαθμισμένες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Σημείωσε ότι, παρόλο που οι μέχρι τώρα εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι μάλλον περιορισμένες, υπάρχουν πολλές νέες επενδυτικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι Καναδάς και Κύπρος θα συνεχίσουν τον παραγωγικό διάλογό τους για την ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, ο οποίος θα ενδυναμωθεί μέσα από τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και τη διπλωματική παρουσία μας πλέον στον Καναδά.

Στο πλαίσιο ιδιαίτερης συνάντησης που ακολούθησε την επίσημη τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, στην παρουσία του Πολιτικού Συμβούλου του Γενικού Κυβερνήτη και του Γενικού Διευθυντή του Καναδικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, Γενικός Κυβερνήτης και Ύπατος Αρμοστής επεκτάθηκαν περαιτέρω επί των πτυχών αυτών. Ο Γενικός Κυβερνήτης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη θέση που η Κύπρος έχει στην καρδιά των Καναδών, δεκάδες χιλιάδες των οποίων είχαν υπηρετήσει στο Καναδικό απόσπασμα της UNFICYP από το 1964 –μεταξύ αυτών και ο πατέρας παρισταμένου αξιωματούχου. Ευχήθηκε επίσης την ευόδωση σύντομα των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου, χώρας μέλους όπως και ο Καναδάς των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Γαλλοφωνίας.

Ο Ύπατος Αρμοστής, αφού συμμερίσθηκε τις τοποθετήσεις του Γενικού Κυβερνήτη, εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, και τη δική του προσωπικά, για τη συνεισφορά του Καναδά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο όπου, μεταξύ άλλων, το Καναδικό απόσπασμα πρωτοστάτησε στη σθεναρή προάσπιση του διεθνούς αεροδρομίου της Λευκωσίας έναντι των προελαυνόντων Τουρκικών δυνάμεων εισβολής τον Ιούλιο 1974 ενώ, συνολικά, 28 Καναδοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην Κύπρο. Ενημέρωσε δε για την τρέχουσα φάση του Κυπριακού και την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυσή του στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, της οποίας πλήρες κράτος μέλος είναι και θα συνεχίσει να είναι η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος. Ο Καναδάς, ως μια επιτυχημένη και καλά λειτουργούσα ομοσπονδία, θα μπορούσε να μοιραστεί την εμπειρία του με την Κύπρο και συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και διασφάλισης της βιωσιμότητας αυτής. Η προοπτική επανόδου Καναδών ειρηνευτών ως μέρος μιας νέας ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών υπό ανάλογα ενισχυμένους όρους εντολής, στο πλαίσιο επίτευξης και εφαρμογής μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, θα αποτελούσε πρέπουσα ολοκλήρωση της αρχικής προσπάθειας και συμβολής του Καναδά. Ο Γενικός Κυβερνήτης συμφώνησε με τη θετική σημασία της προοπτικής αυτής και του ρόλου που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει ο Καναδάς, ευχόμενος όπως καταστεί δυνατό να γίνει πραγματικότητα.

Γενικός Κυβερνήτης και Ύπατος Αρμοστής αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, με έμφαση στις σχέσεις Καναδά-ΕΕ και την αναμενόμενη επικύρωση προσεχώς της σημαντικής Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA), καθώς και της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, μεταξύ των δύο μερών. Αμφότεροι επίσης εξέφρασαν τη λύπη τους και καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν διενεργηθεί ενωρίτερα την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες και τόνισαν τη σημασία πάταξης μεν της τρομοκρατίας αλλά και περιορισμού των όποιων τυχόν αρνητικών παρενεργειών ή πολιτικής εκμετάλλευσης των γεγονότων αυτών. Συζητήθηκε, συναφώς, η συνεχιζόμενη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και οι προσπάθειες διαχείρισής της από πλευράς ΕΕ και Καναδά, αντίστοιχα.

Ο Ύπατος Αρμοστής ενημέρωσε επίσης για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας και εξέθεσε περαιτέρω τις δυνατότητες που παρέχονται για εμβάθυνση και διεύρυνση των Κυπρο-Καναδικών σχέσεων συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος σε ένα φάσμα τομέων, όπως τον εμπορικο-οικονομικό και της ενέργειας, όπου πρωτοποριακή Καναδική τεχνολογία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερης αξίας για την Κύπρο, τον ακαδημαϊκό τομέα μέσα από τη συνεργασία Πανεπιστημίων αλλά και πρακτικών εφαρμογών σε καίριους τομείς όπως της υγείας και, βεβαίως, στον διπλωματικό και πολιτικό τομέα.

Διαβεβαίωσε, τέλος, για την ετοιμότητά του να πράξει παν δυνατό για την επωφελή αξιοποίηση των προσφερόμενων δυνατοτήτων. Ο Γενικός Κυβερνήτης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Ύπατο Αρμοστή και ευόδωση του έργου του, επικροτώντας την όλη προσέγγισή του και διερμηνεύοντας παράλληλα τη βούληση της Καναδικής πλευράς να έρθει αρωγός στην προσπάθεια αυτή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 05:00:23 PM