Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 20/10/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συζήτησης για το ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία ως αποτέλεσμα της δράσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι όσοι προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν ταυτόχρονα να επιδιώκουν την εκπλήρωση δικής του εθνικής ατζέντας, η οποία, μάλιστα, να στρέφεται εναντία στα συμφέροντα άλλων μελών του Συνασπισμού. Αφού εξήρε την ηρωική αντίσταση των Κούρδων στο Κομπανί και κάλεσε τους ομολόγους του να μην αφήσουν την πόλη-σύμβολο να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, στηλίτευσε το ρόλο της Τουρκίας για την ενίσχυση και τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης κατήγγειλε τις τουρκικές ενέργειες που, όπως είπε, παραβιάζουν με τον πιο προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παρενοχλούν την καθόλα νόμιμη δραστηριότητα μιας, ευρωπαϊκών συμφερόντων, εταιρείας. Η Άγκυρα, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες της αφού σήμερα προχώρησε σε ουσιαστική υλοποίηση των απειλών της με την ενεργοποίηση της οδηγίας NAVTEX και την έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι πραγματικά λυπηρό γιατί, παρά την καλή θέληση που επέδειξε η ελληνοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία επέλεξε να προβεί σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες τέσσερις μόνον μέρες πριν την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δυναμιτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες.

Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εγείρει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Οκτωβρίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:53:11 PM