Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Άρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό - 03/09/2008


Με συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ντάουνερ και του Ειδικού Αντιπροσώπου κ. Ζεριχούν, στην οικία Ζεριχούν στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή, άρχισαν σήμερα το πρωί οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.


Σε εναρκτήρια δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι βάσεις για μια συμφωνία περιγράφονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 οι οποίες προβλέπουν το μετασχηματισμό του ενιαίου κράτους σε ομόσπονδο, ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνημένη λύση θα εγκριθεί από το λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα..

Εναρκτήριες δηλώσεις έκαναν, επίσης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ταλάτ και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ντάουνερ.

Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, ο κ. Ντάουνερ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Ήταν μεγάλη τιμή για τα Ηνωμένα Έθνη να φιλοξενήσουν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την Κύπρο εδώ σήμερα και αυτό αναμφίβολα είναι μια ιστορική μέρα για την Κύπρο, μια πολύ σημαντική μέρα για την Κύπρο και μια επίλυση θα είναι μια έμπνευση σε ένα κόσμο γεμάτο προβλήματα. Θα ήθελα να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί με την καλή βούληση, η οποία έχει επιδειχθεί μεταξύ των δύο ηγετών, τις στενές προσωπικές τους σχέσεις, το χιούμορ τους , ενδείξεις της ειλικρίνειας των ηγετών για την επίτευξη μιας επιτυχούς συμφωνίας.

Ο επόμενος κύκλος συνομιλιών θα ξεκινήσει την 11η Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη, και η συζήτηση θα αρχίσει με το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, γι’ αυτό όλοι προσβλέπουμε στον επόμενο γύρο των συνομιλιών».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:43 PM