Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε εκδήλωση του Δήμου Πάφου με θέμα «Το ευρωπαϊκό μέλλον μιας επανενωμένης Κύπρου» - 14/06/2008


Ο τρόπος με τον οποίο η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της επανένωσης της χώρας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η επανένωση της Κύπρου θα ενισχύσει το ρόλο της στην ΕΕ και, συνεπώς, θα ενδυναμώσει την ίδια την ΕΕ ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου με θέμα «Το ευρωπαϊκό μέλλον μιας επανενωμένης Κύπρου».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν των ιστορικών, οικονομικών, εμπορικών και πολιτικών δεσμών της με την Ευρώπη, ο βασικός λόγος που η Κύπρος επεδίωξε την ένταξή της στην ΕΕ ήταν η διατήρηση και ενίσχυση της κρατικής της κυριαρχίας, καθώς και η εξασφάλιση μιας σωστής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Σημείωσε, δε, ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτήθηκαν μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πολύτιμη βοήθειά της στην πορεία μας προς την ένταξη.

Οι αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, και το κοινοτικό κεκτημένο αποτελούν το γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργεί μια επανενωμένη Κύπρος, είπε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού, πέρα του ότι θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής, θα πρέπει να ενσωματώνει και τις αξίες και αρχές της ΕΕ, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ θα αποτελέσει μια επιπρόσθετη σημαντική εγγύηση για το σεβασμό των αρχών αυτών, την κατοχύρωση, δηλαδή, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τόνισε.

Η επανενωμένη Κύπρος θα μπορέσει να αναπτύξει ακόμη περισσότερο όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται στην ΕΕ σε διάφορους τομείς, είπε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού όχι μόνο θα συμβάλει στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου εντός της ΕΕ και διεθνώς, καθιστώντας την γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αλλά και στην ενεργό και εποικοδομητική συμβολή της Κύπρου στην ενδυνάμωση της ίδιας της ΕΕ.

Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις προοπτικές, εξήγησε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να υπάρξει η σωστή λύση του Κυπριακού, η οποία πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, αποδεκτή από το σύνολο του κυπριακού λαού και να εξασφαλίζει την ενότητα και στο μέλλον, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ενιαία κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα. Η λύση πρέπει να προσαρμοστεί στις αρχές και αξίες της ΕΕ και όχι το αντίστροφο, τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού διαδραματίζει και η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη όπως η Τουρκία επιδείξει θετική στάση. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, έχει μια ανοικτή προσέγγιση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εφόσον συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Εξέφρασε, δε, λύπη για το γεγονός ότι από το 2004 η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία απολύτως χειρονομία καλής θέλησης έναντι της Κύπρου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:03:06 PM