Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για την Ιστορία του Υπουργείου Εξωτερικών. Λευκωσία, 26 Φεβρουαρίου 2019


Στο σημαντικό έργο που επιτελεί διαχρονικά το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για την Ιστορία του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Το Υπουργείο Εξωτερικών δια μέσου των ετών». και η οποία πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Υπουργείου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, όπου παρόντες ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης, μέλη της Κυβέρνησης, πλήθος επισήμων και ξένοι και Κύπριοι διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το υλικό της έκθεσης παρουσιάζει μέρος της Ιστορίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έχει συνδεθεί με την κρατική οντότητα και τη διεθνή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί απόδοση τιμής προς όλους όσοι υπηρέτησαν στο Υπουργείο, σημειώνοντας ότι χωρίς την ηγεσία του Υπουργείου και το εξαίρετο προσωπικό του οι μεγάλες επιτυχίες της πατρίδας μας δεν θα υλοποιούνταν ποτέ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί μια από τις λιγοστές περιπτώσεις όπου ένα μικρό κράτος έχει αντιμετωπίσει τόσο μεγάλα προβλήματα και έχει χρησιμοποιήσει το διεθνές δίκαιο τόσο αποτελεσματικά ως ένα μηχανισμό για να στηρίξει και να επιχειρηματολογήσει υπέρ των θέσεών του, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει τις νόμιμες ενέργειες της Δημοκρατίας αποτελεί τιμή για όλους τους διπλωμάτες που βρίσκονται σε άλλες χώρες και υπερασπίζονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες, είτε λόγω του ολιγάριθμου προσωπικού του Υπουργείου είτε λόγω μικρού προϋπολογισμού συγκρινόμενα με αυτά άλλων χωρών.  

Αναφερόμενος σε επιτυχίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την ανάληψη της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το 2012, επιτυχίες που αποτυπώνονται στη φωτογραφική έκθεση.

Πρόσθεσε ότι στη φωτογραφική έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του Υπουργείου όταν υπήρχαν μόλις επτά διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, δύο εκ των οποίων ηγούνταν Τουρκοκύπριοι Πρέσβεις.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει τα μέγιστα, τονίζοντας ότι η αναβάθμισή του, αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Ανέφερε ακόμη ότι, ανάμεσα σε άλλες, μια σημαντική αναβάθμιση αποτελεί η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις που συστάθηκε στο Υπουργείο με την πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η ενεργοποίηση της Οικονομικής Διπλωματίας, η αναβάθμιση του Τμήματος Επικοινωνιακής Διπλωματίας, καθώς και ο διορισμός της κας Τζόζι Χριστοδούλου ως Συμβούλου για θέματα ισότητας των φύλων.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι καμιά Προεδρία δεν θα μπορούσε να κάνει βήμα έξω από τη χώρα χωρίς την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματών όλων των βαθμίδων, και εξήρε το έργο της ηγεσίας του Υπουργείου διαχρονικά.Τελευταία Ενημέρωση στις: 27/02/2019 10:12:07 AM