Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στις Βρυξέλλες - 23/03/2010


Συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας κ. Štefan Füle είχε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού. Μιλώντας σε εκπροσώπους των κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως στόχος της συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κ. Füle και να συζητηθούν πτυχές που δεν είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης τους την 1η Μαρτίου.


Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Επίτροπο για το Κυπριακό, και συγκεκριμένα για την εξέλιξη των συνομιλιών, ενώ συζήτησαν και για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Füle στην Τουρκία. Στη συνέχεια παρουσίασε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ όσο και για την ενταξιακή της πορεία. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς εκπτώσεις και νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία από το 2005 και μετέπειτα, συμπλήρωσε, αφορούν τόσο στην ενταξιακή της πορεία όσο και την τελική της ένταξη στην ΕΕ.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε ενδελεχώς τον κ. Füle σχετικά με την απόφαση για «μπλοκάρισμα» έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας και τη σχετική δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2009. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η αναφορά στα εν λόγω κεφάλαια ήταν διερευνητική και στα πλαίσια μιας φιλικής συζήτησης. Εμείς, ανέφερε, εξηγήσαμε ότι για κάποια από αυτά υπήρξαν ευκαιρίες για άνοιγμα τους στο παρελθόν, τις οποίες η Τουρκία δεν αξιοποίησε. «Στην Τουρκία εναπόκειται πότε και πώς θα προχωρήσουν αυτά τα κεφάλαια», κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον Επίτροπο Füle για το θέμα της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ειδικότερα για τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, εξηγώντας τις ενστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Υπουργός τόνισε πως πέρα από τα νομικής φύσης προβλήματα, ο εν λόγω Κανονισμός δεν συνάδει με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Απριλίου 2004, τα οποία αναφέρονται με σαφήνεια σε πρωτοβουλίες με στόχο την επανένωση του νησιού, τις επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων και την ενοποίηση της οικονομίας της Κύπρου.

Η επίσκεψη του κ. Κυπριανού έληξε σήμερα με συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά καθώς και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:00 PM