Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εξωτερικών και του Σλοβένου ομολόγου της - 18/01/2008


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Άτυπης Συνόδου

των Υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών κρατών

Ανοικτή και παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για τις εξελίξεις σε διάφορα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στην Άτυπη Σύνοδό.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο Σλοβένος ομόλογός της κ. Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα την περίοδο που ακολούθησε τη διαδικασία της Αννάπολις και τη Σύνοδο του Παρισιού. Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στο Λίβανο, το θέμα του Κοσόβου, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην παράνομη μετανάστευση.

Σε κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών κρατών, την οποία ανέγνωσε η κα Μαρκουλλή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κατά την Άτυπη Σύνοδό τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου να ξεπεράσει το παρόν πολιτικό αδιέξοδο. Τόνισαν ακόμη τη σημασία του ρόλου που διεδραμάτισε η Συρία, σημειώνοντας ότι, κατά συνέπεια, η ΕΕ θα πρέπει να καθορίσει μια συνεπή πολιτική έναντι της Συρίας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών πρόσθεσαν ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναμιχθούν σε αυτή την πρωτοβουλία, πρόταση η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω.

Για τη Μέση Ανατολή, οι Υπουργοί Εξωτερικών επεσήμαναν ότι η ανασφάλεια στην περιοχή και η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζουν να έχουν αρνητική και αποσταθεροποιητική επίδραση στην πολιτική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στο Κόσοβο, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Μεσογειακών κρατών επανέλαβαν την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μια φωνή.

Για την παράνομη μετανάστευση οι Υπουργοί Εξωτερικών ανέφεραν ότι κατά τη Σύνοδό τους τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης της λειτουργικής δυνατότητας του FRONTEX, καθώς και η ανάγκη για πιστή εφαρμογή με τρίτες χώρες, των συμφωνιών επανένταξης.

Ερωτηθείσα για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και, ιδιαίτερα, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από την εισροή λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα, η κα Μαρκουλλή είπε ότι έχει ενημερώσει τους ομολόγους της για τα σοβαρά και αυξανόμενα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτό το θέμα σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης συζητείται στους κόλπους της ΕΕ σε ευρύτερο πλαίσιο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:53 PM