Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - 06/05/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Rahma Hussein Al Zaabi, με έδρα τη Βηρυτό.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Πρέσβης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του συνδέεται με την Κυπριακή Δημοκρατία με στενούς δεσμούς φιλίας. Επισήμανε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος και ο λαός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τρέφουν βαθύ σεβασμό και εκτίμηση για τον λαό της Κύπρου.

Ακολούθως διαβεβαίωσε ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε δε ότι για την υλοποίηση αυτού του στόχου προσβλέπει στη στήριξη του Προέδρου Χριστόφια και της κυπριακής Κυβέρνησης.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι Κυβερνήσεις και οι λαοί μας ανέπτυξαν στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα Πρεσβείας στο Abu Dhabi και στην αυξανόμενη ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου η οποία, όπως είπε, έδωσε νέα δυναμική και θα διευρύνει τους ορίζοντες συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των χωρών και των λαών μας.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η ένταξή μας στην ΕΕ το 2004, σημείωσε, διεύρυνε τις δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Επισήμανε δε ότι η υιοθέτηση του ευρώ το 2008 και η σχετικά σταθερή οικονομία εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι μεταξύ των παραγόντων που καθιστούν την Κύπρο διεθνή επιχειρηματική τοποθεσία, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη σε πιθανούς επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό τόνισε ότι η Κύπρος παρακολουθεί τις εξελίξεις και θλίβεται για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Παλαιστινιακό. Καταδικάζουμε, είπε, μεταξύ άλλων, όλες τις πράξεις που συμβάλλουν στη συνέχιση του φαύλου κύκλου βίας και επισήμανε ότι η Κύπρος αναγνωρίζει πλήρως τη θετική συμβολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για αναζήτηση λύσεων σε πολιτικά προβλήματα της διαταραγμένης περιοχής μας.

Σημείωσε ακολούθως ότι η Κύπρος στηρίζεται στην πολύτιμη στήριξη της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των Ψηφισμάτων των ΟΗΕ.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο προκαλούν ανησυχία. Συνεπώς η Κύπρος θα εκτιμούσε τη συμβολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, αποθαρρύνοντας πολιτικές που είναι αντιπαραγωγικές στις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό».

Αφού αναφέρθηκε στις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανασκόπησε στη συνέχεια την πορεία των διαπραγματεύσεων με συνομιλητή τον κ. Ταλάτ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι κατά την περίοδο των περασμένων 18 μηνών αναμενόταν ότι θα σημειώνονταν περισσότερες συγκλίσεις σε διάφορα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Αναμένουμε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να δούμε τις θέσεις του κ. ΄Ερογλου και ελπίζουμε ότι, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, θα ανακαλέσει τη θέση του για ύπαρξη δύο λαών και δύο χωριστών κρατών, η οποία θα δημιουργούσε ένα νέο συνεταιρισμό με τη μορφή μιας χαλαρής συνομοσπονδίας.

Και πρόσθεσε: «Παρά τις ανησυχίες μας αναμένουμε εποικοδομητικές προτάσεις από τον κ. ΄Ερογλου, μια επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης, καθώς και συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2010».

Τέλος, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας την οποία κάλεσε να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ΄Αγκυρας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, κατέληξε, να συνεχίσει με πολιτικές που προξενούν σοβαρά προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στην ΕΕ.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά το Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:47 PM