Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους απόδημους για το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά και το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών - 25/08/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού προέβη σήμερα σε ενημέρωση των συνέδρων της 23ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) που άρχισαν χθες στη Λευκωσία.


Εισερχόμενος στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου των αποδήμων, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της ενημέρωσής του προς τους απόδημους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα αναφερθεί στο Κυπριακό, το οποίο θα συζητηθεί λεπτομερώς και στη συνάντηση των εκπροσώπων των αποδήμων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα ευρωτουρκικά καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση αυτά τα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι θα αναφερθεί και «γενικότερα στη δραστηριότητα του Υπουργείου Εξωτερικών σε τρίτες χώρες, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στις χώρες όπου διαμένουν οι απόδημοι, στις επαφές που έχει η Κυβέρνηση με τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις που υπάρχουν προβλήματα και που έχει επιτευχθεί μια σημαντική βελτίωση των σχέσεων». «Βεβαίως, θα είμαι στη διάθεση των αποδήμων για να απαντήσω στις ερωτήσεις ή απορίες που πιθανόν να έχουν», σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Υπενθύμισε, δε, ότι οι συνεργάτες του στην Υπηρεσία Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών θα έχουν χωριστή επαφή με τους εκπροσώπους των αποδήμων για τη συζήτηση άλλων πρακτικών ζητημάτων που απασχολούν τους απόδημους.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά που έκανε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας προς τους απόδημους, σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε τα ακόλουθα: «Η τουρκική πλευρά επανειλημμένως έχει απορρίψει την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά όταν άρχισαν οι συνομιλίες και σε μένα ελέχθη, αλλά και δημόσια, ότι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, διότι σε αυτή συμμετέχει η Κύπρος και η Ελλάδα. Δέχονται την τεχνική στήριξη, αλλά όχι την πολιτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το έχω ακούσει ο ίδιος προσωπικά. Αντιθέτως, η δική μας Κυβέρνηση ουδέποτε είχε ένσταση στην ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είχε υποβληθεί και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τον Πρόεδρο Μπαρόζο. Από εκεί και πέρα, αν ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΔΗΣΥ για τη διεύρυνση των συνομιλιών με αύξηση των συνομιλητών, αυτό είναι κάτι που συζητείται στο Εθνικό Συμβούλιο και θα προτιμούσα να μην το σχολιάσω».

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του κ. Αναστασιάδη, ότι ο τρόπος διεξαγωγής των συνομιλιών και η επιμονή της Κυβέρνησης σε αποκλειστικά κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογο απενοχοποιεί την Τουρκία, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως ότι ‘κυπριακής ιδιοκτησίας’ σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρχει επιδιαιτησία και ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση. Όμως, ουδέποτε έχει απαλλαγεί η Τουρκία από την ευθύνη. Να υπενθυμίσω τα τελευταία συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το Κυπριακό όπου γίνεται σαφής αναφορά στην υποχρέωση, την ευθύνη και στον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού. Άρα, αναγνωρίζεται ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία. Και βεβαίως, είναι κάτι που εγείρουμε σε όλες τις συναντήσεις, σε όλες τις επαφές μας και δημόσια και κατ’ ιδίαν.

Από την άλλη αν η αναφορά γίνεται και πάλι σε σχέση με την πρόταση ΔΗΣΥ για διεύρυνση των συνομιλιών – και πάλι δεν θα ήθελα να το σχολιάσω ενόψει της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς εάν, με αφορμή την ανατροπή στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ και στην εδώ παρουσία του εβραϊκού λόμπι, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματίσει κάποιες επαφές για προώθηση των συμφερόντων μας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα εξής: «Πρώτα απ΄ όλα, η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος όλων των χωρών στην περιοχή. Κι αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με τις υστερικές, θα έλεγα, αντιδράσεις από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας. Όσον αφορά στο Μεσανατολικό και στο Παλαιστινιακό οι θέσεις μας είναι σαφείς, παραμένουν οι ίδιες για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους και τις έχουμε διατυπώσει επανειλημμένως και προς το Ισραήλ. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν έχουμε βελτιώσει σημαντικότατα τις σχέσεις μας με το Ισραήλ τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε άλλα επίπεδα. Μόνο οι πολύ συχνές και πολυάριθμες συναντήσεις μου με τους Ισραηλινούς ομολόγους μου το αποδεικνύουν αυτό. Ταυτόχρονα, η δραστηριοποίησή μας στον αραβικό κόσμο και στον κόσμο της Μέσης Ανατολής έχει εντατικοποιηθεί ιδιαιτέρως. Να υπενθυμίσω ότι κατά την παρούσα διακυβέρνηση έχουν ανοίξει πρεσβείες στο Αμάν, το Άμπου Ντάμπι και ανοίγει σύντομα και στη Μουσκάτ. Λειτουργεί ήδη Γραφείο στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα και έχουν γίνει πολλές ανταλλαγές επισκέψεων με Άραβες Υπουργούς. Συνεπώς, είναι μια ισορροπημένη πολιτική, η οποία στηρίζεται σε αρχές και η Κύπρος διευρύνει τις σχέσεις της χωρίς να υποσκάπτει τις σχέσεις της με κάποια άλλη χώρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει ακόμη πιο έντονα αυτή τη δραστηριοποίηση».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:27:35 PM