Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας - 02/07/2008


Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα (29/6-1/7/2008) ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Yang Jiechi.


Κατά τη συνάντηση ο κ. Yang επανέλαβε την πάγια θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Κίνα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και ότι η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και λειτουργική και να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Yang τόνισε, επίσης, ότι η Κίνα στηρίζει τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκτιμά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και θα συνεχίσει ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην τελική επίλυση του.

Οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ανοδική και δυναμική πορεία των διμερών τους σχέσεων κατά τα τελευταία χρόνια, με τις ανταλλαγές επισκέψεων και επαφών σε όλα τα επίπεδα να έχουν πολλαπλασιαστεί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας στους διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις. Συμφώνησαν όπως εργαστούν από κοινού για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων ιδιαίτερα στον εμπορικό-οικονομικό-τουριστικό τομέα, στον οποίο υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, μέσω πλήρους υλοποίησης των σε ισχύ συμφωνιών, αύξησης του κινεζικού τουρισμού και των κινεζικών επενδύσεων στην Κύπρο, διεύρυνσης της συνεργασίας και διακρίβωσης νέων τομέων οικονομικής συνεργασίας.

Διαπίστωσαν, επίσης, σύμπτωση απόψεων Κίνας και ΕΕ επί σειράς θεμάτων. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τη μη χρήση βίας και την πολυμερή διπλωματία και επιδιώκουν τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κίνας που θα είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Ο κ. Υπουργός, αφού εξέφρασε εκ νέου τη συμπαράσταση της Κύπρου προς τον κινεζικό λαό για τους καταστροφικούς σεισμούς της 12ης Μαΐου 2008, τόνισε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης των προετοιμασιών των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (8-24/8/2008), παρά τις αντιξοότητες που οι θεομηνίες προκάλεσαν, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αγώνες θα στεφθούν με πλήρη επιτυχία όπως και η Σύνοδος Κορυφής της Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης (Asia-Europe Meeting – Πεκίνο, 24-25/10/2008). Επανέλαβε, επίσης, την αντίθεση της Κύπρου στην επιχειρούμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι στα δύο πιο πάνω κορυφαία γεγονότα η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Yang εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στην πολιτική της Μίας Κίνας, τη διακηρυγμένη αντίθεση της στην πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει για ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεπή θέση αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και ενθάρρυνε την Κίνα να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά την επίσκεψη του ο κ. Υπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Κρατικό Σύμβουλο της Κίνας, Αρμόδιο για Εξωτερικές Υποθέσεις, κ. Dai Bingguo και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κ. Li Jinjun, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:00:43 PM