Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - 07/06/2013


Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα Αμμοχώστου έναντι Τύμπου και ποτέ δεν τέθηκε από εμάς με αυτό τον τρόπο το θέμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.


"Εκείνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τις συνομιλίες κατά τρόπο σημαντικό εάν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε εάν και όταν προκύψουν", ανέφερε ο κ. Κασουλιδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξεκινήσουν από την αρχή, όμως οι θέσεις που διακήρυξε προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι δεν τον δεσμεύουν θα δηλωθεί κατά τις συνομιλίες ότι δεν αποτελούν πλέον θέσεις της πλευράς μας, με βάση την αρχή ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία είπε πως οι λόγοι αυτής της κοινωνικής αντίδρασης αποτελούν στοιχεία τα οποία πρέπει να προβληματίσουν και την ΕΕ όσον αφορά το κοινωνικό επίπεδο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Αναφορικά με το θέμα της αξιοπιστίας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ υπέδειξε πως αυτό το θέμα είναι καλύτερα να μην συζητείται δημόσια, ενώ ερωτηθείς εάν θα τον ενδιέφερε η θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ απαντά πως έγνοια του αυτή τη στιγμή είναι να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην επιτυχία της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε εξάλλου πως η Κυβέρνηση απορρίπτει την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το στάτους των παρατηρητών.

«Μας έχει απασχολήσει το θέμα και θα δούμε πώς θα ανταποκριθούμε για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι με έναν ενιαίο κατάλογο για να έχουν και την ευχέρεια εάν θέλουν να εκλεγούν. Θεωρητικά μπορούν. Εφόσον υπάρχουν 95 χιλιάδες κάτοχοι κυπριακών ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να εκλέξουν Ευρωβουλευτή δικαιωματικά. Θα λειτουργήσει ο δημοκρατικός τρόπος όπως λειτουργεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλες τις χώρες», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.


Πατήστε εδώ για το κείμενο της συνέντευξης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:44:10 PM